КАЛЕЙДОСКОП

Парад на културите във Франкфурт

06 юли 2016

          Представянето на България в Парада на културите - Франкфурт

 
На 25 юни т. г. във Франкфурт се състоя Парад на културите, посветен на взаимното опознаване и сближаване на представителите на различните национални групи в тази част на Германия. Държавната агенция за българите в чужбина оказа съдействие на новоучреденото сдружение Българо-немска инициатива за култура, бизнес, образование и социални дейности „ИМПУЛС“ / Франкфурт на Майн/ да презентира България с предоставянето на национални носии и рекламни материали за българския щанд. През тази година броят на сдруженията – участници в инициативата е 80.
 
Основатели на „Импулс” са бивши членове и председатели на Управителните съвети на българските академични сдружения в Дармщат, Франкфурт и Щутгарт, до неотдавна активни партньори на агенцията, а след завършването на висшето си образование вече на работа във водещи немски компании във Франкфурт и региона. Членовете на дружеството са 50 души на възраст между 20 и 40 години, а съмишлениците над 150 сънародници. Основните цели на организацията са насърчаване на образованието и културния обмен между България и Германия, задълбочаване на икономическите връзки между двете държави, съдействие на български граждани по социални въпроси, както и подпомагане на абсолвенти и млади професионалисти в бъдещата им реализация чрез осъществяване на публични инициативи, срещи, семинари, конференции, Workshops.
 
По-долу поместваме информация на „Импулс” за участието им в Парада на културите:
            Българският щанд бе украсен с ръчно изработени от нас гирлянди от рози и заслужи похвалите на гостите за един от най-красивите щандове на събитието. Предлагаха се информационни материали за България в сферата на туризма и културните богатства на страната, български вина, сувенири и продукти с розово масло. Силен интерес сред организаторите и посетителите предизвикаха участниците на парадното шествие. Голям надпис „България“ носеха две самодиви, до тях вървяха кукери с автентични костюми, които се движеха под звуците на гайда и тъпан. Точно тази картина краси страниците на местната преса. След тях се движеха участниците от танцовите групи „Импулс“ и „Българи от Офенбах“, които показваха не само красиви български носии от различни фолклорни области, но и традиционни песни и хора.
 
Кулминацията на събитието бе дългоочакваното танцово изпълнение на „Импулс“ и индийската група Tamil Sangam, които въпреки поройния дъжд непосредствено преди спектакъла, не се изплашиха и на мократа сцена пред многобройна публика се представиха блестящо. С любопитство зрителите проследиха типични български и индийски танци от различни фолклорни области, а в последната част видяхме как индийци танцуват право хоро, българи изпълняват индийски танци и накрая всички заедно комбинират характерни за двете култури движения под звуците на хип-хоп с етно мотиви.
 
Официални гости на нашия щанд бяха представители на Консулството на България  във Франкфурт с ръководител Стефан Димитров, Генералният Консул на Индия във Франкфурт, както и част от местния Съвет на Чужденците.
 
Благодарим на УС на „Импулс” за изпратената информация и пожелаваме успешни начинания и в бъдеще”
Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД”