КАЛЕЙДОСКОП

От Лондон: 51.89% от британците са гласували за Брекзит

24 юни 2016

 

Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз с 51.89%. 48.11% от гражданите на страната са подкрепили оставането, предаде "Ройтерс".
 
Излязоха и резултатите от избирателните секции в Югозападна Англия, където отново водещ е вотът за напускане на Европейския съюз.
 
В Югозападна Англия за оставане в ЕС са гласували 1,503,019 души, докато напускането са подкрепили 1,669,711 души. Това е последната община, която трябваше да обяви своите резултати от референдума.
 
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5600848

 

 

 
Митов: Новината за резултата от референдума във Великобритания предизвика дълбоко разочарование
 
Новината за резултата от референдума във Великобритания дълбоко ме разочарова, заяви външният министър Даниел Митов след извънредното заседание на МС.
Българското правителство ще излезе със специална позиция за резултатите от референдума.
За мен това означава, че британската нация е разделена на две, каза Митов. Според него резултатът от допитването ще се отрази както на състоянието на Обединеното кралство, така и на държавите от ЕС.  
След решението на британците да напуснат Европейския съюз не трябва да даваме шанс на популистите да вземат връх. Трябва да обърнем внимание на идеята за задълбочаване на интеграцията, коментира Митов.
Не бива обаче да се допуска ефекта "домино" в ЕС след референдума, заяви външният министър. Той е убеден , че ЕС ще излезе по-силен от тази криза, като изтъкна необходимостта от нови европейски лидери.
На въпрос как ще успокои нашите сънародници в Англия, Митов отговори, че те няма как да не са притеснени, но ситуацията тепърва ще се изяснява.
Предстои много процедурна работа, евентуалното излизане от ЕС ще отнеме години, убеден е министърът.
www.24chasa.bg/novini/article/5601047