КАЛЕЙДОСКОП

От Грац. Ваканция, здравей!

23 юни 2016

 

 
Приключи учебната година в училище ”Никола Вапцаров” в Грац
 
Пътешествие в българската музика – фолклор, естрада, модерни летни хитове, компилация от приказки в театрална пиеса със закачлива поука и повече от 30 деца със свидетелства за завършен клас…Така накратко може да бъде описан празникът за края на учебната година в училище „Никола Вапцаров” в Грац.
 
Както обикновено свежо и неформално тържеството прерасна в парти. Кулминацията му несъмнено бе песента „Една българска роза” в изпълнение на учителките и директорката. Трогателно бе за гостите да чуят и „Учителко любима” на Росица Кирилова, изключително успешната на Детската Евровизия ”Детска планета” и много други популярни и весели песни.
 
Преоткриването на българския език, култура и изкуство е процес, който се гради чрез постоянна комуникация. На всеки празник в българското училище в Грац се вижда любовта на всеотдайните учителки, радостта на изявяващите се деца и гордостта на удовлетворените родители. Освен че учат „Български език” и „Роден край”, българчета в Грац свирят на гъдулка, китара, пиано, развиват спортните си заложби.
 
След представянето си учениците бяха зарадвани с полезни материали за лятната ваканция. Те ще им помогнат да не забравят наученото и да продължат напред с изучаването и затвърждаването на българския език и самосъзнание.
 
Текст: Елизабет Спасова, Грац