КАЛЕЙДОСКОП

Паметник на хан Алцек в Италия

22 юни 2016

 

Паметник на българския хан Алцек ще бъде открит утре(07.06.2016 - бел.ред.) в италианския град Челле ди Булгериа /в превод - българските килии/ от кмета на града и посланика на България в Италия Марин Райков, съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей, цитирани от "Фокус".
 
Хан Алцек е един от синовете на хан Кубрат, който с част от народа в областта, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд /662-667 г./, който му позволява да се смята за федерат.
 
Българите се заселват в региона Молизе - в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня. Лоялни и коректни федерати са и постепенно се италианизират.
 
Странното име на градчето идва от легендата, че тук е имало манастир с български монаси.
 
Жителите на Челле ди Булгериа имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и дума български. Това е валидно и за потомците на българи в околните селища.
 
Тези хора се гордеят с произхода си и много от тях са превърнали етническото си име във фамилно – Булгарини, Булгаро, Булгари. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5561615