ПОСТИЖЕНИЯ

Дейности, действия, постижения на диригента Йордан Камджалов

06 юни 2016

 

В контекста реализация по специалността, музикантите и в годините на демокрацията са с крачка напред пред другите: лесно се реализират в чужбина.
За не един двама от тях завръщането в Родината е триумфално завръщане с проект: именно за това ги забелязваме специално и ценим двойно.
Ако един професионалист замине да се реализира в чужбина, сигурно най-интересното е не дали, а кога и как се завръща „у дома”.
…През 2014 NASA и Международният център по астрономия дават името на българския диригент Камджалов на астероид, разбираме с изумление от медии.
Интересен е мотивът, с който Изследователският център прави това предложение – „Камджалов свързвал света на музиката с очарованието на вселената”.
Младият Маестро вече е получил високо признание. Той вече е явление на музикалната сцена в Германия. Извоювал е и престижна позиция.
През сезон 2014/2015 диригентът Йордан Камджалов е ангажиран в амбициозни звукозаписни проекти на Label CPO. Участва в тях заедно със световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров.
Вигаги е много интересно и много приятно, когато се реализира творческо сътрудничество на именити български музикални с кариера в чужбина.
Камджалов, за разлика от други музиканти, обаче, не се завръща само за кратко в Родината, за да замине задълго, обратно на Запад от София, и нататък – в Европа.
Кой е Йордан Камджалов? Музикантът учи дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров" София при проф. Васил Казанджиев и в Музикална Академия "Ханс Айслер" Берлин.
Впоследствие, Камджалов специализира при диригенти от световна величина като Пиер Булез, Зубин Мета, Сейджи Озава, Курт Мазур, Лорин Маазел, Давид Зинман, Даниел Баренбойм.
Камджалов е лауреат наконкурси за диригенти "Jorma Panula" (2009) и "Gustav Mahler" (2010).Получава награда за изключително високи артистични постижения от Berliner Akademie der Künste.
Лондонската Филхармония го посочва за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация.
Кариерата на музиканта в Германия е направо шеметна. Младият диригент е и съосновател и член на Съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия.
В Германия е избран за главен диригент и генерален директор на културния център в Хайделберг. Позицията получава в конкуренция с десетки кандидати(2011).
С тази визитка той се завръща, за да реализира дейности и проекти в Родината. Защо го прави? Защото е „дълбоко убеден в големия потенциал на българската култура”.
През 2009 диригентът създава Фондация „Йордан Камджалов”. Фондацията предлага всяка календарна година конкурси за инструменталисти, певци, композитори и диригенти.
С финансовата подкрепа на фондацията, младите творци заминават на конкурси, майсторски класове и фестивали.
Сред проектите му за 2016 е посочено: запис на „9 симфония” на Бетовен „Одата на радостта” с голям хор и оркестър. Желае хора с музикален опит да имат шанс да работят с професионален симфоничен оркестър.
В разговор пред медия Камджалов казва и защо е обърнал поглед към младите таланти. „Болезнено е да гледаш как цвете изсъхва. Мъчително е да гледаш как талант изсъхва”.
И реагира. Създава фондация, посвещава Време на развитието на младите таланти. 
Камджалов изповядва: „Най-красивото нещо, което можеш да направиш, е да споделиш нещо красиво с друг”.  
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”