КАЛЕЙДОСКОП

Отбелязване на Деня на Европа в Украйна

31 май 2016

 

 
На 21 май, съгласно установената за 2016 г. организация от украинска страна, бяха проведени мероприятия за отбелязването на Деня на Европа в Украйна. Посолството на Република България в Украйна участва в тържествата, организирани от Голосеевската районна администрация, заедно с киевските български културни организации „Родолюбие” и „Родолюбие ‘89”, Дружеството за приятелство „Украйна-България”, преподаватели и ученици на 293-ти киевски лицей и НУК и студенти и преподаватели от Киевския национален университет „Тарас Шевченко”. Празненството се състоя в градинката около паметника на Капитан Петко Войвода в Голосеевския район на гр. Киев.
 
Мероприятието за отбелязване на Деня на Европа бе открито със слова на ръководителя на Голосеевската районна администрация Наталия Бондар, съветника в Посолството на Република България в Украйна Петър Танев и президента на Дружеството за приятелство „Украйна-България” Юрий Седих. В рамките на празненството извънредният и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев и председателят на Голосеевската районна администрация Наталия Бондар положиха цветя на паметника на Капитан Петко Войвода.
 
В частта на културно-развлекателната програма на празника прозвучаха български песни, танци и стихотворения от страна на участниците от българските културни дружества „Родолюбие” и Родолюбие ‘89”, 293-ти киевски лицей и НУК и певицата Цветана Сербинова. Преподавателите и студентите-българисти от КНУ „Тарас Шевченко” разказаха за значението на Моравската мисия на „Кирил и Методий” и представиха експонати на изложбата „Съкровище на словото”. В програмата участваха с изпълнения ансамблите „Свитанок”, „Днипро”, певицата Ирина Персанова и много други.
 
Информацията е предоставена от посолството на Република България в Киев