КАЛЕЙДОСКОП

Празник по случай 24 май в Стокхолм

31 май 2016

 

  
На 14 май 2016 г. в сградата на българското посолство в Стокхолм се проведе празнично тържество по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирано от Българското културно дружество в Швеция и ръководството на Първото българско училище в Стокхолм и посолството на Р България в Кралство Швеция.
 
Културната програма включваше изпълнения на присъстващите деца и ученици от българското училище, като най-малките участници изпяха детските песнички: „У дома часовник трака”, „Синеока теменужке”, „Зеленчуци, който не яде” и „Кокошка при хамбара”. Репертоарът на по-големите ученици включваше: „Бягай мой велосипед”, „Червената шапчица”, „Слънцето ме хвана”. Някои от песните бяха изпълнени на пиано от учениците Габриел Апостолов, Стефан Колев и Надя Бекман. Обърнато бе внимание, че инициативата им да акомпанират на пианото е по тяхно собствено желание, и не е част от редовните занятия в Българското училище.
 
На събралите се бе показан и документален филм, създаден по идея на учителката по роден край Дарина Филипова. Главни герои в него бяха децата от Първото българско училище в Стокхолм.
 
Под аплодисментите на присъстващите, на децата бяха поименно връчени свидетелства за завършен годишен курс на обучение.
 
Съвместно с родителите и всички присъстващи в края на програмата бе изпълнена песента „Де е България”, което допълнително приповдигна празничното настроение.
 
Посланик Светлан Стоев поздрави присъстващите гости с предстоящия национален празник и изказа специална благодарност за дейността на Българското културно дружество и за усилията и силното желание на ръководството на Първото българско училище в Стокхолм да поддържат, развиват и представят пред малките деца и ученици българската духовност, култура, просвета и национални традиции. Засвидетелствена бе и заслугата на отделните учители : Дарина Филипова, Михаела Михнева, Симеон Василев, Тодор Бакоев, Дилян Гюров.
 
На тържеството присъства като специален гост г-жа Вяра Анкова, Генерален директор на Българската национална телевизия, ръководител на българския екип за участие във финалния етап на Евровизия 2016 г., чийто домакин тази година бе Стокхолм. Г-жа Анкова приветства учениците и техните родители по случай светлия празник и изрази надежда, че българският дух и култура ще се съхрани и в най-малките ни сънародници. Тя използва случая да отправи сърдечните поздрави на българския изпълнител във финала на Евровизия Поли Генова, като прикани българската общност в Швеция да подкрепи и гласува за нея на предстоящия финал в съботната вечер. Този апел бе бурно аплодиран от аудиторията като Председателя на Българското културно дружество Росен Апостолов я увери, че имайки предвид качеството на изпълнението, излъчването на Поли и звученето на самата песен, българската общност в Стокхолм вече се е организирала и ще бъде активна в своята подкрепа за нея.  
 
В края на тържествената част, гостите бяха поканени на чаша българско вино и традиционна погача и вита баница. Събитието премина в празнична и приятна атмосфера.
 
Информацията е предоставена от посолството на Република България в Стокхолм