КАЛЕЙДОСКОП

24 май празнуват в Банат, Румъния

31 май 2016

 

 
Езикът, който ни свързва
 
При българите в Банат човек винаги усеща българското по особено силен начин. Тяхна заслуга е и приетият през май 2015 г. по идея на българския депутат в румънския Парламент Николай Миркович закон, с който 24 май да бъде честван в цяла Румъния като Ден на българския език. Макар да пишат на латиница и да използват паралелна книжовна норма на българския език, банатските българи са живото доказателство как границите, забравата, разстоянията във времето и пространството не могат да унищожат езика, който ни обединява в красотата на различните си варианти.
 
Училището в Стар Бешенов носи името на светите братя Кирил и Методий, така този ден се превръща в още по-голям празник. Тази година честването, което се състоя на 21 май, започна с литургия в енорийската църква, която събра деца, ученици и учители, както и всички гости и жители на селото, за да изразят благодарността си за дара на писаното слово, за възможността да учим, творим и предаваме на другите знанието. Мъжкият хор „Яко Ронков“, под ръководството на Елена Дойчева-Драгомир изпълни химна „Върви, народе възродени“ в края на литургията като с това пренесе празника и към училищното му проявление.
 
В читалището от 19 ч. празникът събра хората на Стар Бешенов да си припомнят и съпреживеят дългият път на езика, на това, което ни прави хора, на възможността да живеем чрез културата и да пребъдваме през времето чрез сътвореното чрез изкуството. Защото, както сподели Николай Миркович в приветствието си, политиците се забравят, но създаденото в областта на културата остава, то се помни, то крепи света и продължава пътя към бъдещето.
 
Приветствие от името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина поднесе Светлана Караджова, която подари на училището в Стар Бешенов дискове с филма „Това е България“. Тя връчи и грамота на Станка Велчов, директор на лицея „Св.св. Кирил и Методий“, за номинацията й в провеждания от ДАБЧ конкурс „Българка на годината“ за 2015 г.
 
Светлана Караджова в качеството си на председател на Дружеството на банатските българи в България поднесе специални поздрави за честването на този ден. Тя пристигна в Стар Бешенов с делегация от още трима представители на общността – от Управителния съвет на дружеството Александър Живков, зам.-председател и Александър Лавров, а Данко Калапиш, който е новото попълнение в редиците на активните членове, бе приятна изненада за всички.
 
Данко Калапиш е потомък на банатски българи от Бърдарски геран, в момента е директор на 52 основно училище „Цанко Церковски“ в София. Мечтата му да посети родното място на предците му се сбъдна в светлите празнични майски дни, а радостта от случващото се изрази в голямо дарение, изразено в осигурени от издателство „Просвета“ учебници по български език и история, както и художествена литература, дарена от издателство „Захари Стоянов“, много химикалки и други пособия от издателствата; сувенири и др. материали, дарени от училището, в което работи.
 
На 22 май делегацията от България посети училището в Стар Бешенов, където се проведоха разговори за бъдещо партньорство в сферата на образованието и културата.
……………
На 22 май Денят на българския език бе честван и от банатските българи в Сънникулау Маре, благодарение на организацията от страна на филиала на Съюза на българите в Банат, Румъния. Литургията събра в храма почти всички свещеници банатски българи, които изразиха по този начин съпричастността и подкрепата си за превръщането на този празник и в ден на банатските българи в този град. При откриването на празничната програма в културния център на града Тони Наков, председател на филиала в Сънникулае Маре, предложи песента “Po-milnu neštu na sveta” да се превърне в химн на малката общност на банатските българи в Сънникулау Маре, след което цялото множество изпя любимата песен.
 
Приветствия поднесоха официалните гости на честването - Георги Наков, кмет на Стар Бешенов; Светлана Караджова от Държавната агенция за българите в чужбина; кметът на гр. Сънникулау Маре; Степан Велчов от Централното седалище на Съюза на българите в Банат.
 
Програмата продължи с изпълнения на банатски български танци от новосъздадения детски танцов състав, както и с рецитация на стихове и изпълнение на пиано.
Светлана Караджова, ДАБЧ