КАЛЕЙДОСКОП

Великденски Фестивал 2016 – Босилеград, Сърбия

30 май 2016

 

 
Успешно приключихме „XXIII Международният Детски Великденски фестивал 2016 в Босилеград“
 
На фестивала участваха над 700 деца от Сърбия, България, Молдова, Македония и Гърция.
* Турнира по чупене на яйца, на който се състезаваха 669 деца, спечели 9-годишния Никола Захарийев от Босилеград. В състезането за малчугани до 5-годишна възраст победител стана Стефан Миладинов (на 3 години), също от Босилеград.
* Фестивала официално откри председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Борис Вангелов.
 
Тазгодишният фестивал символично премина с акцент към идеята за опазване на традициите и обичаите от Босилегарадско крайще. Тъкмо затова фестивалът и стартира с откриването на изложба „Традицията и нейното значение”, на която представихме стари предмети, съдове, пособия и уреди за бита, носии и др. Специални гости на откриването на изложбата бяха представители от Солун, Грция – г-н Димитрис Лалес – зам. Кмет на спорта и културата на община Павлос Мелас, г-н Анестис Лазаридис, зам. председател на общинска фирма и нашия стар приятел Статис Анастатиадис – директор по спорт и култура в спомената солунска Община.
 
На втория ден от фестивала открихме изложба „Духът на букви и знаци“, която е резултат от конкурс, обявен от Национален дарителски фонд „13 века България”. Картините са на ученици от Националната гимназия от за приложни изкуства „Тревненска школа”, които в творбите си изразяват своето виждане за Глаголицата и Кирилицата.
И тази година не изостана традиционната екскурзия до Рислкия манастир и Благоевград, която за 11 пореден път организирахме в събота, на третия ден. На същия ден вечерта в Голямата зала на Културния дом бе организиран Концерт с участие на Прерсдставителния ансамбъл на въоръжебните сили от София и солистките Маргарита Хранова, Бойка Дангова и Таня Дупаринова, Дамския фолклорен ансамбъл „Ледена”, Танцова формация „Алгара”, както и танцовите ансамбли към Центъра за култура и към Спортното дружество „Младост” от Босилеград.
На връх Великден, след дефилето на участниците и официалното откриване на Фестивала, в училищния джор се проведе Първият етап от – Турнира по чупене на великденски яйца. 64 най-успешни от първия етап се класираха за финала, който бе насрочен за утрешния ден.
Същевременно с турнира за деца от 5 години до 7 клас, този ден бе организирано и отделно състезание по чупене на яйца за деца до 5-годишна възраст, в което участваха 153 малчугани. Турнира спещели тригодишния Стефан Миладинов от Райчиловци. Във финалния сблъсък той надделя Ивона Веселинова (4 години) от Босилеград.
В неделя вечерта се състоя традиционния празничен концерт с участието певец Константин Белчев, Спортния мажоретен състав “Wonders”, танцова формация „Electric force” и Неонното шоу „Смехурко”. Динамичните и изпълнените с емоции събития през деня приключиха в късно вечерта с огнено шоу и фойерверк в училищния двор.
Финалният етап от турнира по надчупване на яйца се проведе в понеделник, на 02. май в Голямата зала на Културнияа дом. След много интересни борби, радости, а на моменти и разочарования, на състеазанието триумфира 9-годишния Никола Захарийев, ученик в трети клас на Основното училище в Босилеград. На великия финал той се наложи срещу Милош Стоименов от Райчиловци. Двете трети места спечелиха Милица Александрова и Анасртасия Арсов, също от Босилеград. Купите, медалите и наградите на най-успешните състезатели връчи специалния гост на финала г-н Тити Папазов, треньор на баскетболния отбор „Левски”, бивш селекционер на Българския национален отбор по баскетбол и един от най-успешните баскетболни треньори в България.

На финала бяха излъчени и победителите за най-хубаво и най-оригинално боядисано яйце. Титлата за най-оригинално яйце спечели Неделнина Динева от Раднево, Р. България, а победител в конкурса за най-хубаво боядисано яйце стана Георги Стоилов от Самоков, Р. България.
Финалният етап от състезанието бе съпътстван от уникалните актьори на цирка „Играчка – Плачко”.
Спонсори на XXIII Международен Детски Великденски Фестивал Босилеград 2016:
– „СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ” – София, председател г-н Елен Герджиков====
http://www.festival-bosilegrad.info/160
 
Заб. Пълният списък на спонсорите може да намерите в материала за фестивала, публикуван в спецалното издание, посветено на проявата и на сайта на инициативата.