ПОСТИЖЕНИЯ

България в топ 4 на „Евровизия 2016”

25 май 2016

 

Поли Генова с песента If Love Was A Crime триумфира в Стокхолм
С песента „Ако любовта беше престъпление…” Поли Генова класира България на финала на музикалния конкурс "Евровизия 2016". България се класира в топ 4. Изключително постижение за родната поп и рок музика в международен план.
Мигове след фантастичния успех, щастливата поп изпълнителка благодари на сънародниците за любовта и подкрепата, обясни колко важно е да сме заедно, да виждаме това, което ни свързва и да сме обединени.
Песента, с която симпатичната българка силно зарадва българи от близо и далече, е създадена по много специален начин. Завършили проекта…три часа преди да изтече крайният срок, признава за напрегнатата ситуация Борислав Миланов.
Песента е продукт на творческото сътрудничество на композиторите Борислав Миланов и Йоакин Персон.
С екипа работи и шведската хореографка Амбра Сучи. Знае се, че e важна и ролята на хореографа, по принцип, за предлагането на музикалния продукт за "Евровизия".
В костюма си, ефектен и необичаен, както ще каже на пресконференция Поли Генова, тя се чувства посланик на любовта и светлината.
Колко голям е успехът на Поли Генова в Стокхолм? Краткият отговор е: Много голям. По-важни са, естествено, аргументите: защо и как?
България се завърна на Евровизия. Това, може би, е  най-мощното заглавие за медии, отразяващи предизвикателството „Евровизия 2016”- „България се завърна триумфално на Евровизия”.
В шведската столица пътува представител на България, след вече прекратено участие на страната ни в конкурса. И се случи пожеланото от Поли чудо: мечтано завръщане на европейската музикална сцена с точно попадение: Финал…и място в топ 4.
Не е моментът, може би, да се каже защо и как грешката – напускането на конкурса "Евровизия" - стана факт.  Защо ли? Сякаш вече не вярва(х)ме, че някой оценява/признава/пожелава реално труда на професионалистите?
Или защото българските композитори вече малко или много се притесняват от интерпретации за продукта им: класирането на Евровизия влияе на имиджа на професионалиста.
„Изненадата” по-скоро идва с времето…Отказът от участие нагнетява много напрежение, за гилдията и в обществото, от година на година. И не следва да се допуска.
И затова радостта от класирането на финала на „Евровизия 2016” на песента „If love was a crime“ при завръщането на България на този много престижен и много представителен музикален форум за българи тук и там е голяма и яростна.
Няма да е изненада, ако кажем, че и Поли Генова предлага фойерверк от емоции: контактна, чаровна, модерна, предизвикателна - тя убеждава.
Не само в Стокхолм, поп звездата ни убеди, че приема предизвикателствата. Въпреки, че при букмейкъри песента не намираше място сред топ 6. Букмейкърите обаче отчитат фаворит №1.
Американска медия дори я дари с оценка за присъединяване към групата на топ-фаворитите и за спечелване на конкурса, посочи я като №3 преди финала, разбрахме от родна медия.
При букмейкърите излизаше информация за най-сериозни шансове за победа във финала на песните, изпълнявани от представителите на Австралия, Русия, Украйна, Малта, Швеция, Франция…
Спечели конкурса Украйна, чиято песен, изпълнена от сопраното Джамала, бе класирана 2-а и от националните журита, и 2-а от зрителите на „Евровизия”, което се оказа като за позиция №1 накрая.
Представителят на Русия Сергей Лазарев заложи на много ефектно представяне на песента You Are the Only One като визия и 3D mapping. Остана извън топ 6, обаче, в оценките на националните журита.
Сергей Лазарев спечели зрителския вот на „Евровизия”. Класиран бе от зрителите №1. За нас е от значение да поясним и за българско присъствие в екипа му – един от композиторите на песента му е мега-звездата на популярната музика Филип Киркоров.
Впрочем, именно зрителският вот изтласка напред и българската песен „If love was a crime”. 7-а в оценките на националните журита, мнението на зрителите я придвижи до топ 4.
Във въздуха на „Евровизия” и сега витаеха съмнения за политизиран вот. Украйна представи песен, свързана по смисъл с депортацията на кримските татари „1944”. Макар че, конкурсът по регламент не допуска използване на политически послания.
Жалко е, ако музикалният форум не се отърси, в някое от изданията си, от шлейфа съмнения, че се влияе или че може да бъде употребен, заради позиции и послания от сферата на геополитиката.
И е жалко, защото композиторите тук и там предлагат свежи композиции, интересни музикални продукти, имат свой арт свят и нужда да се развиват и предлагат изкуство.
Композиторите работят, за да създават шлагери, запомнящи се песни. И го правят. И както светът на поп и рок музиката остава със спомена за Бийтълс и Ролинг Стоунз, като „запазени марки” за качество и класа, така и "Евровизия" остава с ABBA.
През 2011 Поли Генова се представи на „Евровизия” с песента „На инат”. В Дюселдорф, уви, тя нямаше успех. 5 години по-късно - за нея всичко е различно: тя е звездата.
За втори път в историята на „Евровизия”, България достигна Финал. В Стокхолм Поли Генова регистрира най-силното участие на България в конкурса през годините.
Приела появата си в Стокхолм като голямо предизвикателство, Поли Генова призна, че е много различна и много уверена в стойността на музикалния продукт. И успя.
Поли Генова успя в два момента: убеди ни, че позитивната кауза и кампания обединяват  българите и гилдията. Убеди, че не следва да се спираме, смиряваме или отчайваме пред проблеми - и не прекратяваме участието си в представителни международни форуми.
Успехът й е зашеметяващ, ако си припомним, че песента й е не само в топ 4, но е и №1 сред песните, представени от държавите-членки на ЕС. Припомни ни го Тя в ефира на БНТ – позитивна, лъчезарна, всеотдайна, изключителна Поли Генова.
Песента на Поли е посветена на любовта, с голям заряд е, защото има за цел да обединява хората, призовава ги да не спират да се обичат.“ – каза на пресконференция преди конкурса хореографката Амбра Сучи.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”