КАЛЕЙДОСКОП

Пролетни празници в област Валенсия

25 май 2016

 

 
„Разкажи ми за пролетните празници на вашето училище, моля те. Те винаги са толкова атрактивни, емоционални. Гледам с огромно удоволствие клипчетата и снимките ви. Искам обаче ти да ми разкажеш. Когато слушам развълнуваните ти разкази все едно съм с вас”…, ми каза моя приятелка в разговор.
 
„Не знам откъде да започна дори”, бяха първите ми думи, когато и се обадих, за да се поздравим с Великден!... Разбира се, гордост е първото ми чувство, защото съм много горда с нашите българчета. Толкова се вълнуват и те и са истински патриоти на нашите си празници, българските, че ти става и хубаво, и обичливо, и някак спокойно, че всичко има смисъл…
 
Обичам да разказвам за НАС. Не знам дали звучи нескромно, но е факт. Но понякога думите нито стигат, нито са достатъчни, за да опишат преживяванията.
 
С гордост споделям, че за поредна година бяхме участници на събора на всички валенсиански училища, с което започнаха пролетните ни празници. За нас е огромна чест и отговорност факта, че сме избрани сред всички Български неделни училища да се представим на този събор. Да представим България.
 
Всяка година български арт-ателиета представят част от нашата култура. Тази година участвахме с Арт-ателие „Кукерски маски”. Децата от детската школа по народни танци „Нашенче” ни представиха с български народни танци и събраха най-много публика и овации.
 
Отбелязахме Лазаровден заедно с Деня на Земята, засадихме цветя около символа на вярата, който Асоциация „Балкан” постави на булеварда в Енгера. Скулптурата „Вярата” е във форма на гигантско великденско яйце, на което от една страна е изрисуван Рилският манастир, а от другата – църквата „Св. Архангел Михаил” тя е символ на толерантността, солидарността, интеграцията и вярата, символ на човешката доброта, обединена от любовта, в името на нашите деца, нашето бъдеще…
 
Заедно с Цветница и Международния ден на книгата, изработихме цветя и посипахме символично с тях пътя на Исус Христос от Йеросалим до кръста… А Великден беше най-хубавият ни пролетен празник.
 
Лазарски наричания, песни, танци, игри, боядисване и борене с пъстри великденски яйца, хапване на вкусен козунак и курабийки… имаше всичко, за да се почувстваме българи, за да усетим топлината и уюта на дома…
 
Нели Гочева, Асоциация „Балкан” - Хатива, Валенсия