КАЛЕЙДОСКОП

Български ритми в Малага и в…Марбея

10 май 2016

 

 
От 15 до 17 .04 в Марбея, Испания се проведе VI-ият Международен фолклорен фестивал Европеалия. Проявата се организира от Дружеството за танци и фолклор на град Марбея и със съдействието на кметството на града.
 
В проявата участваха над 600 изпълнители от 21 групи и 12 страни. Фестивалът е едно прекрасно място за среща на представители на различни националности: осъществява се празник на културите.
 
Всеки състав можеше в рамките на фестивала да предложи танци и песни, да покаже традиционната култура на своята страна. Българските песни и танци бяха изпълнени от състава  „Български ритми” към Асоциация „Малага-България 2010”.
 
Откриването на фестивала се състоя на 15.04 на Терасите на пристанището. Младежите от състава преставиха пред публиката Дайчово хоро. Развяваха гордо родния трибагреник…
 
На следващия ден формацията „Български ритми” отново участва в концертна програма, както и в парада на фолклорните състави. Те дефилираха из старата част на града.
 
Станахме свидетели на красиво многоцветно шествие: пъстра феерия от традиционни костюми, песни, танци.
 
Фестивалите са големи празници на духовното и форуми на културното многообразие. Предлагат интересни срещи. Развиват контактите и създават много настроение.
 
В информация на г-жа Петранка Костадинова, председател на асоциация „Малага-България 2010”, Малага,