КАЛЕЙДОСКОП

Създадена е група за приятелство с България в Канадския Парламент

05 май 2016

 

На 20 април 2016 г. в новия парламент на Канада беше формирана Група за приятелство с България. Създаването на новата група става относително бързо след конституирането на новия парламент, което е резултат от факта, че в Парламента на Канада се забелязва интерес към развитие на парламентарните контакти с България, а също така и от активността на посолството и няколко депутати и сенатори, с които инициирахме създаването на групата. 

 

При учредяването се записаха 11 парламентаристи. Съпредседатели на групата са сенатор Йона Мартин от провинция Британска Колумбия, зам.-председател на ПГ на Прогресивната консервативна партия в Сената, и сенатор Джо Пескисолидо от същата провинция, Либерална партия, член на Комисията по земеделието и храните.

 

Процедурата в парламента се състоя в присъствието на дипломати от посолството, представители на българската общност,  зам.-председателя на българо-канадската бизнес мрежа в Торонто, представители на външното министерство на Канада, на канадски институции и неправителствени организации, работещи с парламента или имащи отношение към България, културни дейци и др. По наша покана също така присъства и посланика на ЕС в Отава Мари-Ан Конингс, която беше много активна в разговорите с канадските парламентаристи при поставянето на въпроса за визите.

 

Бъдещият зам.-председател на групата и заместник-спикър на Камарата на представителите г-н Стантън ръководи заседанието, направи изказване, представи устава.  Посланик Милков направи приветствие. Отбеляза, че Канада и България са едномислещи партньори, обединени от общи ценности. Изказване направи и съпредседателят на новоучредената група сенатор Йона Мартин, която засегна въпроса за значението на преките връзки между хората и приноса на българската общност за „по-силна Канада”.

 

Официалната част продължи с Ралица Чолакова, заместник-председател на Дружеството на българската общност в Отава, която прочете писмо от името на българските дружества и организации в Канада (прилагаме текста на изказването). В предварителен порядък по инициатива на посолството беше изработен съгласуван текст между всички големи дружества на българските общности в Канада. Реализацията на този проект протича успоредно с усилията за формиране на Асоциация на българските дружества и в по-общ смисъл за осигуряването на възможността те да говорят в един глас и от името на цялата българска общност в Канада.

 

По информация на посолството на Република България в Отава, Канада