КАЛЕЙДОСКОП

Вълнуваща среща на сънародници в Лондон

05 май 2016


 

 

Ученици и учители от Българското училище към Посолството ни в Лондон и от Първа английска езикова гимназия в София се срещнаха в британската столица с певицата Поли Генова и с българския посланик Константин Димитров.

 

Съвсем типична лондонска събота – мрачна, студена и дъждовна. И напук на закъсняващата пролет, атмосферата в класната стая на Българското училище към Посолството в Лондон става все по-приповдигната и оживена. Всички сме в очакване на своите гости – ученици и учители от Първа английска езикова гимназия, София.

 

По традиция, вече няколко години поред, в началото на април, възпитаниците на подготвителния клас посещават своите връстници от Българското училище по време на вълнуващата си среща с Великобритания, страната, чийто език изучават в Родината и с чиито културни постижения предстои да се запознаят. Но днес емоциите ни са удвоени, тъй като предстои още един момент, който зарежда децата и преподавателите с радостно очакване, любопитство и възхищение.

 

Истината е, че от първия до последния присъстващ, всички сме фенове на тазгодишната българска представителка на конкурса Евровизия, Поли Генова, която пристига от Тел Авив за своя промоционален концерт в Лондон. И не само за него. Защото традицията поражда традиция и любимата ни певица е решила да я установи сама, отделяйки време в програмата си специално за нас – нейните приятели от Българското училище, на чийто празник по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий през 2015 г. – тя подари незабравими мигове със своите песни и талант.

 

Затова е невъзможно да въведем официалност и ред в протичането на деня. И е някак си естествено да се оставим на настроението да ни води. Благодарни и удовлетворени сме, когато нашите приятели от България ни връчват подписаната петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина до Еропарламента, във връзка с въвеждането на българския език като матуритетен в страните на Европейския съюз, а после сме трогнати и умилени от родните лакомства, с които ни изненадват – бонбони, курабийки и локум. Очаквани и неочаквани радости, които озаряват момента и ни даряват с усещането, че не сме сами в големия Лондон, а нашата кауза е подкрепена и у дома.

 

Иска ми се да поговорим за този наш дом – България – отвън и отвътре. Но през очите на децата – широко отворени към света и предизвикателствата в него. Дари от 11-ти клас, възпитаничка и на двете училища, започва да разказва своята история. В нея присъстват и своето, и чуждото с доброто и различното, които носталгията и помъдряването могат да наслоят. Понеже да пораснеш глобално и все пак да останеш българин е изпитание, с което не само тя, но и всички като нея трябва да се справят.

 

От думите й разбираме, че смелостта и ентусиазмът на младите хора е решение на всяка ситуация. Че хъшове и невъзвращенци вече не може да има. Че „тук“ и „сега“ вече означава осмислено бъдеще. Че изборът е личен. И, че уроци за него не могат да бъдат преподавани.

 

Отговаря и Калина от „Първа английска“. Тя се стреми към друго. Погледът и е любопитно насочен навън, а мотивацията за успех – стартова и по шампионски обоснована. Защо не? Когато възможностите са пред теб, препятствията са преодолими. Важното е, че си говорим на български. Важното е, че можем да бъдем заедно и въпреки посоките пред себе си…

 

Настъпва моментът, който очакваме с нетърпение. Направо от летището, усмихната и лъчезарна, при нас пристига Поли Генова, заредена с впечатления от предстоящата Евровизия, и щастлива да прегърне своите почитатели и приятели в Лондон. Децата я аплодират. Заваляват въпроси от всички страни. Пролетта разпуква в класната стая, докато Поли раздава автографи и разказва за своята песен. Ентусиасти от аудиторията я издирват онлайн. След минути нашата любимка запява от екрана на стената. Слушаме я със затаен дъх. Специален миг. Само за нас.

 

Към развълнуваните домакини и гости се присъединява и Негово превъзходителство посланик Константин Димитров. И той, както и Поли Генова, е бил възпитаник на Първа английска езикова гимназия. От думите му разбираме колко много са допринесли годините, прекарани в това училище, за развитието му като дипломат и човек. И някак естествено всички усещаме обединяващата връзка с България, която ни събира и разговаря, макар и на хиляди километри от дома.

 

За да празнуваш Родината, трябват хора, които се разбират словом и духом, на своя език. Затова 16 април 2016 година записа нова страница в историята на Българското училище. С автограф от Поли и подписите на всички нас за петицията, чрез която отстояваме страната си и се борим за признаването на нейните език и култура тук, във Великобритания. Нищо, че е мрачно, студено и дъждовно навън. Напук на природните капризи, тази типично лондонска събота ни окрили и озари!

 

Здравка Владова-Момчева,
преподавател в Българско училище към Посолството в Лондон
http://www.bgnow.eu/news.php?newsid=64961