КАЛЕЙДОСКОП

Българите в Атина се събраха, водени от родолюбие и носталгия

27 април 2016

 

 
Тържествен музикално-поетичен спектакъл посветен на 3 март
 
В навечерието на Националния празник на България - 3ти март, сдруженията набългари в гръцката столица организираха Тържествен музикално-поетиченспектакъл, посветен на бележитата дата. Атинският театър”Арго” се оказа тесен, за да побере стотиците наши сънародници, дошли да се поздравят и потопят в българския дух на празненството.
 
Организатори на събитието бяха Гръцко-българско сдружение за култура „Паисий Хилендарски”, Църковното настоятелство при православен храм ”Св.Иван Рилски” в Атина, Клуб на културните дейци ”Нов Живец” към вестник”България Днес” и Сдружение на българите в Гърция ”Заедно можем”.
 
Официални гости на тържеството бяха архимандрит Атанасий, предстоятел на храм „Св.Иван Рилски” в Атина и д-р Адриана Любенова, представител на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и член на УС на АБУЧ.
 
Приветствие към българите отправи архимандрит Атанасий, в едно с посланието. да помнят българската история и слава и да тачат род и език. Д-р Любенова също поздрави присъстващите и подари луксозни издания на „История славянобългарска” на Църковното настоятелство при храм ”Св. Иван Рилски” в Атина и на Българско неделно училище „Паисий Хилендарски”, както и връчи грамоти на ученици от неделното училище за участието им в конкурси, организирани от Пловдивския университет.
 
По традиция българският химн изправи на крака всички в залата.Участие в тържествената програма взеха местни и гостуващи творци и самодейци. Ученици от Българско неделно училище „Паисий Хилендарски” изнесоха рецитал, посветен на героичните събития, предшествали Освобождението, озаглавен „Днина слава”.
 
Последваха прекрасни изпълнения на Вокална група „Боили” от гр. Костенец, с ръководител Юлиян Одажиян, чиито патриотични песни разпяха и разплакаха мнозина.
 
Творците от от културния клуб „Нов Живец” прочетоха свои стихове, посветени на родината. Част от програмата зае моноспектакълът на писателят и актьор Стоян Чобанов, по книгата му „Жълтата стая”, която бе представена същия ден на литературното събитие, организирано от литературните дейци от „Нов Живец”.
 
Фолклорната програма включи участия на възпитаници на Българско неделно училище ”Паисий Хилендарски”, ФФ ”Родина” с художествен ръководител Александър Костадинов и ФТФ „Пиперлии” към Гръцко-българско сдружение закултура ”Паисий Хилендарски”, с ръководител и хореограф Маргарита Тошкова.
 
Поантата на това патриотично събитие бе кръшното българско хоро, на което спонтанно се заловиха и участници и зрители, развявайки български знамена, цветя и флагчета.
 
За пореден път българите в Атина се събраха заедно, водени от родолюбиви чувства, ентусиазъм и носталгия, и доказвайки, че родината е вечният и естествен обединител на всеки народ . Честит празник !
 
Юлия Костова
Училищен ръководител на БНУ ”Паисий Хилендарски”, Атина