КАЛЕЙДОСКОП

Визи и комуникация

21 април 2016

 

 
Въвеждането на визи за САЩ ще струва милиарди евро на бизнеса в ЕС
 
При реципрочни мерки ще пострадат туристическият сектор и търговията
 
Въвеждането на визи за канадци и американци, които искат да пътуват в Европа, може да доведе до загуби за милиарди евро на ЕС, да предизвика сериозни щети за туристическия бранш на Стария континент и да постави под въпрос бъдещето на споразумението за свободна търговия между Брюксел и Вашингтон. За това предупреди Европейската комисия (ЕК), след като във вторник Брюксел даде тримесечен срок на европарламента и Европейския съвет да решат дали да бъдат възстановени визите за американци и канадци, пише Financial Times. Решението се налага, тъй като Вашингтон и Отава не спазиха крайния срок 12 април, в който трябваше да позволяват безвизово пътуване на всички граждани на ЕС.

Спорът
Вече близо десетилетие САЩ отказва да облекчи изискванията за пътуване за европейските граждани с обяснението, че сключват споразумения поотделно със страните членки, а не с целия блок. Спорът произтича от факта, че граждани на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша трябва да кандидатстват за виза, преди да пътуват за САЩ. Според правилата на ЕС гражданите на всички страни членки трябва да бъдат третирани еднакво за условията за безвизово пътуване. Ако това не стане, Брюксел може на свой ред да отмени облекченията за жителите на държавата, която отказва да въведе т.нар. принцип на реципрочност – в случая САЩ и Канада.

Подобен ход обаче рискува да предизвика ответни мерки от страна на Вашингтон и всички граждани на ЕС да загубят правото си да влизат по-лесно в Съединените щати, пише Financial Times. Това на свой ред може да доведе до сериозни вътрешни разногласия между държавите членки. "Германците, французите и датчаните едва ли ще са доволни от перспективата да кандидатстват за визи заради Източна Европа", казва европейски дипломат, пожелал анонимност.

Решението на ЕК идва след месеци на дипломатическо напрежение от двете страни на океана заради спорове относно данъчната политика на блока към големи технологични компании като Apple, както и заради бъдещето на търговските отношения с Китай.

Потенциални щети
Еврокомисията подчерта и че при суспендиране на отмяната на визовия режим за външните отношения на ЕС трябва да се имат предвид политическите, икономическите и административните последици. Допълнителните такси биха стрували на европейците и на бизнеса около 2.5 млрд. евро, изчислява Брюксел.

В същото време само 5% спад на американските туристи в Европа ще доведе до загуба на приходи от 1.8 млрд. евро. Ефектът ще се усети най-вече от страни като Франция и Италия, които имат най-големи приходи от туризъм и чиито жители могат свободно да пътуват до САЩ.

Споровете около визите вероятно ще окажат и сериозно влияние върху деликатните преговори между Брюксел и Вашингтон за споразумението за свободна търговия, известно като TTIP.
Европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос обясни, че "гражданите на ЕС с основание очакват, че ще могат да пътуват без виза във всяка трета държава, чиито граждани могат да влизат безвизово в шенгенското пространство". Той добави, че "пълната визова реципрочност ще остане приоритет в дневния ред на двустранните ни отношения с тези държави и ще продължим да полагаме усилия за постигането на балансиран и справедлив резултат".

В неформални разговори представители на ЕК изразяват разочарование от факта, че трябва да се занимават с този въпрос, когато блокът е изправен пред сериозни предизвикателства като овладяването на бежанската криза и слабия икономически растеж.

Ситуацията с България
България многократно настоява за премахване на визовите ограничения по аналогия на другите европейски страни. Въпросът беше обсъден и при посещението на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд в София на 19 януари. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания.

Пред българските граждани продължава да има условие за издаване на виза и при пътувания до Канада. На 15 март, когато започна да функционира Електронната система за разрешение за пътуване (eTA), се очакваше изискването на Отава за издаване на визи за българи да отпадне. Това обаче не се осъществи. Пред "Дневник" говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева поясни, че отлагането е свързано с изразени притеснения от страна на канадски туроператори.
 
 

 

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/04/13/2741876_vuvejdaneto_na_vizi_za_sasht_shte_struva_miliardi_evro/
Заб.Публикува се в инфопорталите РодинаКонсулт и Родина.