КАЛЕЙДОСКОП

Международния ден на детската книга отбелязват и във Валенсия

20 април 2016

 

В цял свят на 2 април се чества Международният ден на детската книга. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки за всички времена. По този повод учителите и учениците от ПБНУ “Васил Левски”, гр. Валенсия,  Испания, всяка година си избираме клас - домакин, където провеждаме драматизации на приказки, маратон по четене, беседи и др.
 
Тази година отидохме на гости на децата от Предучилищната група. Още от вратата чухме песента “Дядо и ряпа” по текст на Ран Босилек, а малките дечица се бяха хванали на влакче и весело припяваха. Те все още не могат да четат, но всички до едно познават героите от приказките “Житената питка”, “Болен здрав носи”, “Косе Босе и Кума Лиса” и много други.
 
Инициативата се осъществи под надслов “ Моята любима книга на български език”.Учителката на 3 клас, Жана Иванова даде старт на празника с кратко обяснение насъбитието. След това учителката на ПГ, Илона Стефанова,  грабна вниманието на всички слушатели със сладкодумния разказ на приказката “Който не работи, не трябва да яде”.
 
…По-големите ученици нямаха търпение да споделят по нещо за приказки и басни, които са прочели в час по литература или сами в свободното си време: “Паун и лястовичка”, “Врана и лисица”, “Мотика и Търнокоп” и т.н.  Разбира се, наред с българските басни от СтоянМихайловски и Петко Славейков, те цитираха и други известни басникато “Мравката и гълъбът”, “Кон и магаре”, “Гарван и лисица”, басни от Лафонтен, “Лъвът и ловецът”, Вълкът и агнето” и т.н.
 
Повечето ученици носеха със себе си своята любима книжка на български език. Стана ясно, че децата обичат да четат и за тях приказките на Андерсен, Шарл Перо, Братя Грим и т.н. не сa непознати...
  
Учителката на 2клас, Валентина Маринова отвори картотека на класа. До края на учебната година българските книжки ще преминават от ръка на ръка и ще бъдат коментирани между новите си читатели.
 
На по-големите ученици напомнихме - по-често да  посещават и ползват книжките от библиотеката на Асоциация ”Прогрес” в гр. Валенсия.
 
И накрая, ние, учителите от ПБНУ “Васил Левски”, с радост и удовлетворение установихме, че този  празник винаги се посреща с голям интерес от страна на нашите възпитаници -  вдъхва любов към четенето и литературата.
 
Валентина Маринова, учител, ПБНУ„В.Левски“- Валенсия, Испания