КАЛЕЙДОСКОП

Българите започнаха изкачването на Анапурна

14 април 2016

 

Експедициите под връх Анапурна (8091 м), в които са и двамата българи Боян Петров и Атанас Скатов, започнаха изкачването на върха.

Плановете на всички са да се качат на върха между 15 и 17 април, когато се очаква времето да е най-благоприятно и най-важното - скоростта на вятъра да спадне до поносими нива.

"Всички ще спят последователно в четирите лагера, така че на 16 април да атакуват върха. Аз ще скоча направо в лагер 2 с авангарда от шестима шерпи и така на 15 април ще мога да атакувам. Всичко ще зависи от вятъра и как ще се чувствам в лагер 4", съобщи Петров за "Дневник". 

Плановете му са да атакува сред първите върха, тъй като стилът му на изкачване е по-бърз и не обича големите групи по маршрута, които го бавят. Дали ще успее да се качи на 15 април до голяма степен ще зависи и от прогнозата за времето.

"Ако не, ще се слея с общата група от около 35 човека, които поне в момента планират атака на 16 април. В момента всички следят и молят за последни прогнози", добави той часове преди тръгването си. 

Испанският ветеран Карлос Сория (77 г.) също съобщи, че тръгва със своята голяма експедиция към върха, което е сигурен знак, че това е моментът през тази пролет.

Преди дни експедициите имаха среща за уточняване на детайлите по изкачването, което е важно при толкова много хора по склона.

"На среща с представители на всички екипи вчера взехме решение, че ще се мобилизираме и ще направим опит за обща атака", написа Петров в дневника си.
 
 
http://www.dnevnik.bg/sport/2016/04/12/2740829_bulgarite_zapochnaha_izkachvaneto_na_anapurna/