ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Пианистът Евгени Божанов пристига да свири и на фестивала във Варна

13 април 2016

 

Фредерик Шопен е композитор, който не се нуждае от реклама: произведенията му из основи те разтърсват. Както казват в енциклопедията като никой друг преди него той познава и използва изразните възможности на пианото.
Концертът, в който музикантът на сцената предлага програма с произведения на Фредерик Шопен, няма как да остави равнодушни. Още повече, ако и когато творби на великия поляк се изпълняват от български звезди на европейската музикалната сцена.
Естествено, музиката се изживява, не се коментира и затова посланието е: Иди и Изживей!
Награда за представяне на произведение на композитора Фредерик Шопен имат в кариерата си и Людмил Ангелов, и Евгени  Божанов. И двамата са големи български пианисти с кариера в чужбина.
И ако Людмил Ангелов от дълги години е концертиращ пианист и преподавател в Консерватория, в Толедо, то Евгени Божанов е от най-новите български звезди в класическата музика.
През 2012 година, когато пианистът за първи път пристига в България, след известно време концерти в чужбина, родна медия отбелязва така:Евгени Божанов, най-известният в момента по света български пианист, дебютира на софийска сцена…”
Тогава, през 2012, със Симфоничния оркестър на БНР пианистът изпълнява Концерт за пиано и оркестър №1 от Фредерик Шопен.
28-годишният Божанов и тогава вече е спечелил признание: втора награда в престижния международен конкурс за пианисти "Кралица Елизабет" в Брюксел.
През 2016 година пианистът Евгени Божанов отново ще е на родна сцена – този път във Варна. Музикантът пристига в морската ни столица за участие в програмата на Европейския музикален фестивал.
Като споменахме за Людмил Ангелов и Евгени Божанов като за признати изпълнители на Фредерик Шопен - то да припомним: и двамата имат високи полски отличия за изпълнения на произведения на гениалния полски композитор.
Специално Божанов през 2012 е удостоен с четвърта награда на 16-ия международен конкурс „Фредерик Шопен” във Варшава.
Роденият в Русе пианист живее в Германия, но пътува и излиза за концерти и в Родината. Представя се на престижни музикални фестивали в България.
В Германия пианистът пристига през 2001. Учи първо във Висшето училище по музика и танц в Есен при проф.Борис Блох, а от 2005 година учи при проф. Георг Фридрих Шенк във Висшето училище „Роберт Шуман” в Дюселдорф.
Талантът на Евгени Божанов блясва силно през 2009. На 13-ия международен конкурс по пиано „Ван Клиберн” той е пианистът „за който се говори най-много”, както отбелязват внимателно медии.
Star Telegramприпомня какво именно ценят в пианиста – магнетичните му изпълнения с изключително богата, поетична интензивност и благородно чувство”.
Медията заключава за изпълнението му така: „От началото до края той бе изумителен”.
Пред варненската публика през 2016 година пианистът мисли да представи стилна солова програма, която ще включва произведения на Глук, Шуберт и Шопен.
Божанов идва с авторитета на „един от най-успешните и търсени пианисти от младата генерация”. Световната музикална критика го сравнява с младия Владимир Хоровиц.
Европейският музикален фестивал Варна 2016, в който се включва и Евгени Божанов,  се организира от Фондация ЛИК, агенция „Елит мюзик” и „Кантус фирмус”.
Тази година в музикален план фестивалът се радва на „двоен удар”. Със специална програма, посветена на годишнина на композитора Дмитрий Шостакович, пристига и известната пианистка Пламена Мангова, носител на награда от „Кралица Елизабет”.
За публиката от фестивалния афиш звучи Симфония №15 на Шостакович. Пламена Мангова заявява по-особен концерт, който  включва и произведения на съвременници на Шостакович, Морис Равел, Бенджамин Бритън и Сергей Прокофиев.
Фестивалът предлага интересна музикална програма, паметни срещи на публиката с български звезди, изпълняващи музикална  класика, реализиращи се в чужбина. А те пристигат със специални програми.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”