КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Братислава

12 април 2016

 

 
Българският фолклор радва душата на нашенеца с багри и ритми. Танците извикват много силни емоции в публиката, щом са представени на сцената.
 
По празници и на открити сцени тук и там българи в чужбина спонтанно играят български народни танци дори в паузите…на програмата, пристигнали специално облечени в народни носии.
 
Зазвучи ли българска народна музика, ведно се вплитат българската душевност и българската духовност.
 
Какво ли е усещането за духовност и български фолклор, ако е пресъздаден на платно? Отговорите – най-смислени и най-истински – само „на място”.
 
Изложба картини по мотиви от българския фолклор през втората половина на март предложи в Братислава Петя Илиева.
 
17 картини на талантливата художнчничка бяха експорирани през март в Българския културен център в словашката столица.Така представени – платната са видяни както от сънародници, така и от лица от смесени бракове, и от местна словашка публика.
 
Българската духовност силно въздейства на семейства от смесени бракове. Родителите е важно да мислят за българското съзнание на наследниците.
 
Освен това посещението на изложба  с картини е „двоен удар” за кръгозор и светоусещане: преоткриваш и духовност, и културна идентичност.
 
Ние, българите, трябва да сме горди с фолклорното си наследство. То е едно от националните ни богатства”, изповядва художничката.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”