ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Мечти, мотиви, амбиции, реалности. Сложни битки на топ-звезди

04 април 2016

 

На 28 март излязоха интересни новини от света на професионалния спорт, които сякаш ни позволяват и разсъждения на тема успех/неуспех, постижение/поражение, реалност/мечта, за да се вгледаме как големи професионалисти водят сложни битки. Както в тениса, така и в шахмата.
 
Във втория кръг на турнира от веригата ATP в Маями най-голямата звезда в българския спорт днес Григор Димитров…ни хвърли в небесата: 6:7, 6:4,6:3 и победа с 2:1 срещу топ-звездата Анди Мъри. В медии припомниха, че от година време той не бе печелил срещу тенисист от топ 10.
 
Успехът е постигнат срещу топ-звезда в професионалния тенис, срещу професионалист от легендарното „каре” триумфатори в турнирите от веригата на ATP: Джокович, Федерер, Надал, Мъри.
 
В момента това е победа на класирания №28 в рейтинга на ATP ( Григор Димитров) срещу тенисист №2 в професионалния тенис(Анди Мъри). И всеки си прави изводите колко голям успех е това.
 
Победата на Григор Димитров идва на 1/16 финал в турнира, което означава само едно: твърде рано в турнирната решетка идва този мач. Сещаме се, естествено, че това не е среща в турнира на две звезди от топ 10.
 
Само професионалист от много висока класа може да има успехи в турнири от ATP срещу някой от триумфаторите. И Григор Димитров за пореден път постигна това.
 
Няма и голямо значение „в контекста” - дали Григор Димитров ще спечели и в следващия мач в Маями - 1/8 финал срещу Гаел Монфис, тенисист №16 в света в момента. И докъде ще стигне в турнира. Сякаш „няма” и голямо значение дали ще играе на 1/2 финал.
 
Парадоксът е в следното: естествено, че имаме нужда да видим българската звезда с триумф и през 2016. Естествено, че искаме той да играе на ½ финал. И сме убедени, че…в мача срещу Гаел Монфис той ще направи всичко по силите си, за да сбъдне мечтата.
 
Не сме през 2014 – смеем да мечтаем за първа титла на българската звезда в тениса и през сезон 2016: въпросът е не дали, а кога ще се случи и това.
 
Григор Димитров ни е убедил, с представянето си и през 2014, и през 2015, че е професионалист с много голям потенциал. Да обърнем внимание, че срещу триумфатора Мъри личните сблъсъци в кариерата му след Маями 2016 вече са с резултат в победите - 3:6.
 
Не са много професионалистите в световния тенис, и тенисисти от топ 30, където в момента е „мястото” на Григор Димитров, които имат такъв „рейтинг” ( като % успеваемост) в личните срещи срещу някой от триумфаторите – Джокович, Федерер, Мъри, Надал.
 
…Съшият ден, 28 март, в Москва завърши турнирът на претендентите за световната шахматна корона. Сергей Карякин спечели турнира и се класира за финален мач за титлата срещу действащия шампион Магнус Карлсен, който ще се играе през ноември в Ню Йорк.
 
Забавно, а не емблематично е, че класирането за финала се реши именно в последния кръг, и именно в партията Карякин – Каруана, лидери в турнира в този момент. Сякаш съдбата предопредели този финал на турнира. И турнирът завърши с красива победа на Карякин.
 
Поражение за здравия разум и на светогледа на либерала би било някой да „настоява”, че руснакът Карякин бил победил американеца Каруана - №3 в света, по коефициент ЕЛО, или да изпитваш безпокойство и нежелаеш да споменеш за края на голямото събитие заради крайното класиране.
 
И Карякин, и Каруана с играта си в Москва заслужиха суперлативи. Постижение на демокрацията от 21 век е, че идеологемите от времето на студената война от 20 век са проблем само и единствено на изучаването на миналото. Те не могат, не бива да бъдат кошмари-те на модерния свят.
 
Екс световните шампиони Ананд и Топалов не устояха в Москва на напора на най-младите. Сергей Карякин, Фабиано Каруана, Аниш Гири изиграха, според специалисти, гросмайстори, много силен турнир.
 
Впрочем, нали и при започването на турнира кратко отбелязахме, че реално повече амбиции и мотиви за вдъхновена и силна игра сякаш ще има по-скоро при Каруана и Карякин, отколкото при Ананд и Топалов - извоювали вече в кариерата си признание като световни шампиони.
 
Който и от осемте претендента да беше спечелил турнира – нямаше да е голяма изненада. Всяка победа в срещите помежду им на практика си беше малък триумф, при тази класа на топ-звездите в световния шахмат.
 
Мачът Ананд-Крамник (2008) е последният с участието на руски шахматист в пряка битка за шахматната корона. В Москва Карякин убеди в класата си, в това, че върви по пътя на топ-звездите на световния шахмат, екссветовните шампиони Карпов, Каспаров, Крамник.
 
Руската школа има днес в лицето на Крамник, Карякин, Свидлер, Грищук реални претенденти за шахматния Олимп и за място във всеки финален турнир на претендентите.
 
Реален претендент за нов щурм на шахматния Олимп във вече второ издание… на този формат турнири е и изключителният български гросмайстор Веселин Топалов. Едва ли постигнатото от него в кариерата му ще бъде надминато от друг български шахматист в обозримо бъдеше.
 
В средата на турнира Топалов каза за родна медия с горчивина „това не е моят турнир”. В някои партии топ-звездата се бори упорито, с характер и воля за реми, но да не допусне нова загуба. И заслужава уважение и признание.
 
В световната класация, по коефициент ЕЛО, лидерите на върха днес са: Карлсен, Крамник, Каруана…А ако има неофициално класация или признание за топ-професионалисти – и за всички времена – топ-звезди, които са преминали 2800 коефициент ЕЛО, то в „топ 10” е и Веселин Топалов.
 
Трябва да си професионалист от много висока класа, за да не губиш концентрация и достойнство в сложни ситуации. И Веселин Топалов, и Григор Димитров са доказали колко силни личности са, как намират сили да преодоляват сложни ситуации в кариерата.
 
…Монфис, умората и слабия сервис, както посочи една медия, ден по-късно, на 29 март, спряха уви топ тенисиста Григор Димитров по пътя му към финал в Маями, след 7:6, 3:6, 3:6 и 1:2 в 1/8-финала. Четвърти неуспех в пет изиграни срещи в турнири ATP помежду им.
 
Не зная дали Григор Димитров би казал „това не е моят турнир”, след като загуби от Гаел Монфис. И 4-и неуспех в 5 изиграни срещи с Монфис, и турнир, в който той е спечелил срещу триумфатора Анди Мъри. Рядкост са, все пак, победите срещу триумфаторите на тенисист от топ 30.
 
Обръщаме много внимание върху успеха на Григор Димитров в Маями срещу именития шотландец, защото е знак на мечтата: завръщане в топ 10. И защото е знак на надеждата: завръщане на пътя към триумф в турнир от веригата ATP.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
 
 
Турнир на претендентите. Москва 28.03.2016. 14 кръг. Карякин — Каруана
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 d6 6. Bg5 e6 7. Qd2 a6 8. O-O-O Bd7 9. f4 h6 10. Bh4 b5 11. Bxf6 gxf6 12. f5 Qb6 13. fxe6 fxe6 14. Nxc6 Qxc6 15. Bd3 h5 16. Kb1 b4 17. Ne2 Qc5 18. Rhf1 Bh6 19. Qe1 a5 20. b3 Rg8 21. g3 Ke7 22. Bc4 Be3 23. Rf3 Rg4 24. Qf1 Rf8 25. Nf4 Bxf4 26. Rxf4 a4 27. bxa4 Bxa4 28. Qd3 Bc6 29. Bb3 Rg5 30. e5 Rxe5 31. Rc4 Rd5 32. Qe2 Qb6 33. Rh4 Re5 34. Qd3 Bg2 35. Rd4 d5 36. Qd2 Re4 37. Rxd5 exd5 38. Qxd5 Qc7 39. Qf5 Rf7 40. Bxf7 Qe5 41. Rd7+ Kf8 42. Rd8+ 1-0
 
 
Турнир на претендентите, Москва 28.03.2016. Крайно класиране
Карякин — 8,5; Каруана, Ананд — 7,5;Свидлер, Аронян, Гири, Накамура — 7;Топалов — 4,5.