КАЛЕЙДОСКОП

„Магията на България“ в Бостън!

01 април 2016

 

 
На 19-ти март в Бостън, български и американски таланти ще представят спектакъла „Магията на България“. 

Годишното благотворително събитие „Магията на България“ се организира от Българо-Американски Културен Център Мадара по повод Националният празник на България и в подкрепа на новосъздадения Български Център в Нова Англия, в партньорство с неговия екип и Българската Църква Св. Петка в Бостън.

Събитието има дългогодишна традиция и на него се събират около 400 сънародници и приятели на България в Бостън и район. В подготовката му се включват много доброволци и почти всички български организации в района. 
Затова то се следи с интерес и от местната американска преса, в която е отразявано няколко пъти.

Поради тази причина, то бе избрано и за първото благотворително събитие на  новосъздаденият Български Център в Нова Англия. През 2013, българската общност в Бостън стана пример за всички българи по света. Тогава трите утвърдени,български организации в Бостън (БАКЦ Мадара, Българското Училище и Българската църква Св.Петка) регистрираха общата неправителствена организация –Български Център в Нова Англия, с цел за закупуване на сграда, която ще е дом на българската общност в Нова Англия. На първото благотворително събитие бяха събрани $15 000. До момента са събрани $72,979. 

„Тази година сме подготвили един изключителен спектакъл!“ сподели 
Виолета Желязкова, директорна БАКЦ Мадара и координатор на събитието като добави:
„Идеята за спектакъла се роди през октомври миналата година. Организирах концерт на чаровната Деси Добрева в Бостън, с участието на танцов ансамбъл „Лудо младо“. Бях взела зала за 200 човека, но се оказа много малка за почитателите на Деси тук. Това бе най-бързо продадения концерт, който съм организирала за 18 години организаторска дейност в САЩ. Имаше много хора, които бяха се записали на лист на чакащите. Тогава аз им обещах, че скоро ще поканим Деси пак и ще вземем много по-голяма зала. Имахме късмет, че тя идва на турне в САЩ и Канада точно сега през март. Това бе чудесна възможност за нас да я поканим като гост на  годишното ни събитие „Магията на България“. 

По традиция всяка година, танцовият ни ансамбъл „Лудо младо“ представя най-новите си танци на този празник.  

От преди една година бях поканила да ни гостуват, за първи път, и женският хор и оркестър „Диви жени“, съставен от 25 американки с диригентТатянаСърбинска. Последната година към хора се включиха и няколко български момичета.  

Тогава си казах, толкова много таланти ще имаме на една сцена, защо не направим един красив спектакъл. Винаги съм мечтала за това. Реших да поканя и самата Татяна Сърбинска, която рядко изнася концерти, да пее на вечерта. За наша голяма радост и тя прие много радушно идеята. 

Така всички ние започнахме да обсъждаме заедно идеи и програмата по интернет  тъй като Деси е в България, Татяна във Вашингтон, а „Лудо младо“,  „Диви Жени“ и нашия екип сме в Бостън.  Времето бе много кратко, но благодарение на технологиите и на професионализма на участниците, успяхме да подготвим интересна програма. 

За първи път на една сцена ще чуем едни от най-красивите гласове на България – Деси Добрева и Татяна Сърбинска. Те ще изпълнят заедно няколко песни, една от които ще е популярната песен „Катерино моме“. Много хора мислят, че тя  е народна песен, а всъщност авторка на песента е Татяна Сърбинска, музика и текст. Това ще е много емоционална среща на поколенията. 

Лъчезарният танцов ансамбъл „Лудо младо“с хореографи Петър Петров и Мариета Миртчева, подготвиха за спектакъла танц, който ще покаже носиите от всички фолклорни области на България. Изненада ще имаме и от детската вокално-инструментална група „Шарениноти“ с ръководител Борислава Борисова.  Водещи ще са чаровните Роси Атанасова и Алексия Стефанович.Декорите нарисува Nelinda Design. Ще са включени фотографии на Ирина Тодорова и др. 

След спектакъла ще продължим празника с много танци и с песните на Деси Добрева, Дисководещ Ради Георгиев и младата изпълнителка Биляна Христова! 
Ще сме приготвили и вкусна българска вечеря! Заповядайте, да споделите радостта с нас!

Събота, 19-ти март, 2016
Концерт- вратитеотварятот 17.30 ч, концертазапочваoт 18:00 ч;
Парти с вечеря - започваследконцертаот 19:30 ч

АCAS CENTER, 29 Montvale Ave, Woburn, MA, 01801

За повече информация:www.centermadara.org 
Публикува се по:
http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-east-coast/28762.html