КАЛЕЙДОСКОП

България пее и танцува…и в Марбея, Испания

29 март 2016

 

Инициативите на българските общности по света са плод на колективната воля и усилия на много партньори. Изискват, предполагат и предлагат взаимодействия.
 
Осъществяването на една инициатива при българите в чужбина изисква много координация и себераздаване от страна на организаторите.
 
Едни асоциации на сънародниците са крачка пред други, образно казано, отнесено към контактите между членовете в тях. В други - сякаш тепърва предстои по-сложен диалог: как и защо?
 
Съмишлениците, като правило, намират общ език, със или без конфликти, налични, но преодоляни, преодолими, колкото и различни да са силните личности в подходите към една инициатива.
 
Ключовата мисъл по темата възможно е: съществуват и конфликти, и компромиси. Но всички са устремили поглед в една посока - и тя е: българската културна идентичност. 
 
Важно е да се наблегне върху решението и резултата: инициативите убеждават – концертите-спектакли носят незабравими изживявания на много българи в чужбина.
 
Фолклорът създава особена атмосфера. Фолклорът събира сънародниците за съпреживяване, споделяне, нови контакти.
 
Сдружението на българите в Марбея втора година е съпричастно с организирания от Сдружението „България Малага 2010” с председател г-жа Петранка Костадинова голям празник на българската духовност в Малага.
 
Сдружението на българите в Марбея и този път участва в празника в Малага. Освен това  предлага и свой голям празник – на 6 март в Марбея.
 
Концертът се организира с посланието да стигне и стопли всяко българско сърце в региона.
 
Ден след „Българските дни” в Малага, асоциация „България – Марбея” с председател г-жа Анита Христова във взаимодействие с асоциация „България – Малага 2010” организира своят голям празник: „България пее и танцува за вас”.
 
Сдружението желае да предложи на сънародниците, именно в Марбея, там, където е създадено, голям празник, наситен с много духовност и български танци…
 
Марбея е известен курорт в Испания, перла на морския туризъм. В курорта със сигурност е многолюдно през лятото, и не толкова – през пролетта. Плажът през това време на годината е безлюден.
 
Пред офиса за туризъм на крайморската улица на 6 март е издигната набързо малка сцена. Няколко фолклорни формации от Марбея, Малага, Майорка и Мадрид представят на нея на този ден завладяващи български песни и танци.
 
Домакините получават за организирания концерт и празник поздравления от Държавната агенция за българите в чужбина и от администрацията в Марбея.
 
Малки и големи, българи в национални носии пеят и танцуват за радост и умиление на много събрали се за концерта сънародници…но и пред спиращи тук и там испанци.
 
Българите се наслаждават на прекрасен роден фолклор в слънчев, но ветровит ден, събрани заедно - с грейнали и излъчващи радост и гордост лица.
 
За да бъде празникът по-ярък и по-силно въздействащ, солистите на арт център „Стринджендо” от България, с ръководител Светлана Струнджева, също са тук – и на сцената в Марбея. Една след друга звучат незабравими български песни.
 
Младите девойки, същински феи на българската душевност, изпълняват някои емблематични родни песни, които извикват сълзи в очите на събралите се. Сънародници в публиката запяват заедно с тях.
 
Специално отбелязваме и представянето в Марбея на фолклорните формации на социокултурна асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А.” – Мадрид, с председател г-жа Деана Иванова. Българите са пропътували стотици километри: от Мадрид - в Малага и Марбея. 
 
Впрочем, от разговор разбираме, че фолклорната формация на сънародниците в Малага…е получила покана за представяне в бъдеще на Международен фестивал в Марбея.
 
И ако в Малага отличаваме себераздаването на г-жа Петранка Костадинова, то в Марбея - в родолюбивите дейности значим е приносът на г-жа Анита Христова – отдадена, креативна, с желание да предложи на сънародниците незабравим празник… 
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”