СРЕЩИ

Ернестина Шинова: Нито аз, нито Андрей твърдим, че винаги сме най-обективните. Интересуват ни различните гледни точки.

28 март 2016

 

27-и март - Международен ден на Театъра
 
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков правят предаване „Мeжду нас казано”
 
„Между нас казано“ най-новото предаване под покрива на Нова няма да остави никого безучастен с домакини като Ернестина Шинова и Андрей Слабаков. Всяка събота, в 17 часа, артистичното семейство ще ни очаква на гости или ще ходи на гости, за да си поговорим за нещата, които обсъждаме вкъщи.
Напълно естествено е форматът на предаването да бъде семеен, както и те са семейство. Андре ще защитава мъжката позиция мъжкарски, както само той може. Но чисто по женски казано, не е ясно кой ще печели битките и кой войната. Ще бъде обществено ангажирано,  каквито са и двамата. Ще бъде изиграно – от съвършена актриса, но ще бъде и режисирано – от блестящ режисьор. И най-интересното – ще бъде без сценарий.
Любопитното е, че новият формат следва, както логиката на живота и естественото семейно общуване, така и най-добрите публицистични практики. В първата част водещите разговарят, спорейки, както обикновено правят вкъщи. Твърде вероятно е да улучат точно тази, по която току-що сте спорили с приятели. В спора се ражда истината, но само, когато са представени балансирано различни гледни точки. Затова и няма нужда от сценарий. Просто в точката на кипене в студиото влиза гост. Следва лична история, а личните истории разказват често за общите проблеми.
Вторият сегмент на предаването идва с необходимото второ мнение, което търсим винаги, когато имаме болна тема. Андрей и Еренстина няма да изневерят на себе си и ще продължат да спорят, но заедно със свои приятели или неприятели, дошли да споделят личното си мнение по темата, „отключена“ от личната история в първата част. Всеки е овластен с права – да говори с водещите, помежду си, с публиката и дори с героите от първата част.
Главният герой в третата част е публиката, защото не е случайна, не е анонимна и не е платена, млада и имаща мнение и желание да го заяви публично. Точно затова е и главният герой преди финала. Остава на 19 март сами да открием кои са другите будни сред нас заедно с  едно предаване с двама водещи в три части.
 
lifestyle.bg/bulgarian/ernestina-shinova-i-andrey-slabakov-se-urediha-s-predavane.html
 
Ернестина Шинова: Ще говорим за всичко. Без ограничения. Без анонимност. Без цензура. Нека всеки да се чувства част от общността.
 
След любов от втори поглед, финално обвързване след шестмесечна раздяла, пет сватби, 30 години брак, няколко филма и една дъщеря Ернестина Шинова и Андрей Слабаков започват да водят предаването "Между нас казано". Всяка събота от 17 часа по Нова те ще излизат като дует. Тяхната предизвестена обвързаност стартира в двора на 118-а гимназия. Ерна е заек в 8-и клас с остригана коса, той е батко в 11-и, който се прави на ербап пред по-зрелите девойки. После попадат във ВИТИЗ по едно и също време - синът на големия Андрей Слабаков учи режисура, дъщерята на прочутия сатирик Чавдар Шинов  - актьорско майсторство. Стават гаджета, но след 6 месеца Ерна го реже: прекалено сериозно и бързо й се струва всичко между тях. След 18 месеца обаче е убедена, че той ще мъжът на живота й. Когато гладуват като кучета в Рим, където Ерна учи със стипендия, а Андрей все още не работи в "Рай уно", той винаги й дава по-голямата половина от полагащата им се единствена кифла за деня. А после, когато тя вече започва да печели от участия в 20 дефилета за 10 часа, всяка вечер топи краката й в леген със студена вода и ги разтрива. Първите думи, които Ерна учи на езика на Данте, са копче и колан. Но тя не е само красавицата, която се преоблича мълниеносно на ревютата на най-големите стилисти. Участва в пет филма. В "Мъжът с цвете в устата" на самия Марко Белокио партнира на Микеле Плачидо. Във "Вълшебната супа" е рамо до рамо с Чичо Инграсия - един от актьорите на великия Фелини в "Амаркорд". Тя е с Бепе Чино в "Пътуване на Изток". "През това време Слабаков береше круши и чушки", уточнява през смях страхотната дама. "А после започнах да копая дупки - на 250 километра от жена ми", продължава Андрей. "След като се замогнахме, се прибрах при нея в Рим...Бях управител на билярд клуб. В него влизаха само отбрани хора. На вратата имаше звънец. После започнах да ръкопляскам в телевизия РАЙ.Това е изключително доходно занимание. Вдигаш шум по време на шоуто и се радваш безсмислено. След 4 месеца в РАЙ разбраха, че всъщност съм режисьор, и казаха: "Стига с тези глупости, вземи да правиш предаване". Показах им "Влак за морето" - носех само тази касета. Тъкмо бяха завъртели филма във Франция. И ми дадоха публицистика в най-малко гледаното време - между 2 и 5 следобед. Но получихме най-високия рейтинг в Италия след новините. Заковавахме цялата им държава пред телевизорите".
 
- Ернестина, на какви теми най-често се дърляте с Андрей?
- На всевъзможни. В това е смисълът.  

- Кой ще е по водещ от двама ви в предаването?
- Никой от нас не се поставя над другите - над екипа, над публиката в студиото, над зрителите. Всеки ще изрича и защитава своята позиция по горещите казуси - и ние, и гостите. Нито аз, нито Андрей твърдим, че винаги сме най-обективните. Интересуват ни различните гледни точки. Не очакваме някой да ни отговори веднага. Важното е да научим нещо ново. Българинът е патриот, силен и смел на маса. Айде да видим дали ще бъде патриот, силен и смел и в ефир. Та като го чуят, дано нещо да се промени. Ще говорим за всичко. Без ограничения. Без анонимност. Без цензура. Нека всеки да се чувства част от общността. Утре започваме с дебат за правото ни да се защитим. Толкова много ужасни неща се случват на хората по селата - влизат по домовете им, тормозят ги, крадат ги, убиват ги... Аз казвам, че нито една материална придобивка не си струва човешки живот. Андрей твърди същото, но той е категоричен - иска ли някой да те хлопне по главата, отвръщаш със същото.        

- Ще имате ли слушалка в ухото?
- Само за рекламите.

- А Слабаков?
- О, не, той не търпи нищо подобно. 

- Да приемем ли, че влизате в нова роля? 
- Не. Телевизионна водеща не е моята професия. Сигурно ще правя грешки. И може би заради това съм малко изплашена. Но не ме е страх да си го призная. Няма да задавам тържествени въпроси с юбилеен глас. Нито ще се правя на идеална. Всички ходим по земята. Тя е нашият дом. Време е да го променим.  

- Как определяте мисията си? 
- Аз съм актриса. Гордея се, че мога да вляза в обувките на всеки. Да го разбера. Да усетя правотата му. Да почувствам обидите му. Мотивацията му. Дори 10 души да се замислят и да реагират, ще има гигантско значение. Разбере ли човек какво да очаква от себе си, от обществото, от държавата, вижда светлината в тунела. 
Това е драмата на нацията - не знаем какво искаме
Чуждият двор винаги ни се вижда по-красив и по-богат.

- Някой може да репликира, че пак ще се превъплъщавате...
- Да играеш на сцената или пред камерата, не е като да се преструваш и да лицемерничиш. Трябва да станеш, да бъдеш, да влезеш в образа по автор. Разбира се, не говоря да се отречеш от себе си на 100 процента в името на персонажа. Това води до бавна, но сигурна шизофрения. Но 80 процента отдаване гарантира автентичност, ровене в откриване на истината, виждане на правдата. 

- Не разголвате ли прекалено много душата си?
- Не се страхувам от това. Аз съм уникално явление в природата - като всеки от нас. Не бива да забравяме обаче, че всички сме равни. Няма страшно да си като другите. Всеки е ценен, зидаромазач или режисьор, стига да е искрен и реализиран.        

- Срещу какво скача най-много Андрей?
- Срещу очевидната несправедливост. Тогава е неудържим. 
Може да премести планина
Иначе е много толерантен. Просто е по-агресивен в изявата на чувствата си. 

- Лош ли е българинът?
- Не. Никога не боядисвам характерите в черно и бяло. Никой не е роден като отрицателен герой. Никой не греши просто така.      

- Какво рече дъщеря ви Йоанна, когато разбра, че се захващате с предаването?
- Не направи коментар. Само вдигна ръце от нас. И продължи да кълве по анатомия. Скоро й е изпитът. Голяма е отличничка е, да й се не знае. Чудя се на кого прилича това дете? Всъщност и аз бях голям зубър - нищо, че съм актриса.

- Бяхте се устремила към танците на пилон и откриване на зала...
- Не съм се отказала. Този микс между спорт и изкуство е ново предизвикателство, което носи чувството за хармония, за женственост, за наслада. Не е развлечение за бар дами, а страст за жени с характер. Като шампионките на България Симона Бойкова и Бояна Николова. Те са по върховете и на Европа. А аз кача ли се на пилона, преодолявам слабостите си, болката, гравитацията. Летя.   

- Откъде се появи този ви мерак?
- Исках да направя нещо различно. На 52 не желая да се състезавам с който и да било. Нямам ботокси, нито филъри. Трябва да се смирим пред някои факти. 
Сърцето, мозъкът остаряват - а се чувстваш на 25
Възрастта плаши всички. Включително и мен. Пълна комедия е да се бориш за вечна младост. Но мога да бъда адски амбициозна - като на пилона. Все още успявам да направя някои неща с ръцете и краката си. Все едно, че танцувам на греда, само че - отвесно. Динамична натура съм - тренирала съм лека атлетика и баскетбол. Тялото има памет - за кратко време си спомня. Огромен кеф е да го подчиниш на волята си. Вече имам плочки - стават бързо. Е, не съм Деми Мур в "Стриптийз". Андрейката страшно ми се кефи. 

- Не го ли е страх?
- И още как, все се плаши да не се изтърся. Винаги се е грижил за мен. Прекрасен и чувствителен човек е. Понякога се питам: Защо им е трудно на всички да останат верни на човека, когото са си избрали? На мен не ми е. Сигурно е, че като Андрей няма да намеря. Може да не е най-добрият, но мъжете не успяват да пораснат. Понякога детето в него ми идва малко на нагорно. Животът със Слабаков е постоянен филм - нали е режисьор.

- Имахте ли ренесанс на чувствата след "ВИП брадър"?
- О, направо си изкарахме втори меден месец. Залепихме се като сиамски близнаци, бяхме неразделни. Беше много смешно, когато се съгласих да вляза в риалитито. Слабаков си въобразяваше, че ще се скъса да ходи за риба и да се запознава с едрогърди блондинки. Но нещо не му се е получило. Сега възстановихме хармонията. Караме се периодично.

- В "Мисия Лондон" бяхте безумно колоритна - не че във филмите на Андрей сте по-малко зрелищна. Какво да очакваме?
- Играя възрастната Леа Иванова в новия филм на Радослав Спасов. Емоциите по време на снимките бяха зашеметяващи. След като свършихме, със седмици се чувствах изстискана като лимон. Адски съм заета с представленията по различни сцени - "Жена ми се казва Борис", "Не всеки крадец е мошеник", "Любовна афера", "Влизай, без да чукаш". Андрей пък работи по проект за страшно интересна документалистика. Добре, че преди вечер играх във Варна, та да се видя с Йоанна. Не успяхме да се наприказваме.    
С Ернестина Шинова разговаря Албена Атанасова
Публикува се по:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2016-03-18&article=247754
Заб.Заглавието е на редактора в „Родина”.