КАЛЕЙДОСКОП

Празникът във Виена

21 март 2016

 

Тържествено честване на националния празник 3-и март във Виена
 
Програмата на Културния институт „Дом Витгенщайн”  включва откриване на експозицията „40 години тракийска изложба по света”. Тя е посветена на 40-годишния път на тракийското злато по цял свят и представя 35 от общо 86-те гостувания на тракийските съкровища в традиционни за културния обмен мегаполиси като Париж, Ню Йорк, Москва, както и в по-отдалечени точки като Сент Луис и Каляри. Документи, плакати и снимки от пътешествията на нашето историческо наследство са събрани от Държавна агенция „Архиви”. Изложбата ще бъде открита от известния траколог проф.Валерия Фол, която е и научен ръководител на експозицията.
Празничната вечер ще продължи с рецитал на децата от българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена и с литературно четене на актрисата Лина Гладийска.
Българската общност ще бъде поздравена от Н.Пр.посланик Елена Шекерлетова, а  директорката на БКИ”Дом Витгенщайн” проф.Румяна Конева ще поднесе тържествено слово.
Вечерта ще завърши с празничен концерт с участието на Борислава Танева (пиано) и Ангел Станков (цигулка).
Проф.Борислава Танева е пианист – изпълнител, педагог, камерен музикант, композитор, организатор на музикални събития.
Активната й роля в съвременния културен живот не само в България я определя като успешен, широкоспектърен музикант.
Тя е лауреат на национални и международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция в България, Италия, Япония, Гърция, Люксембург.
Професор по пиано в НМА. През април 2012г. й е присъдена образователната и научна степен „Доктор”.
Сътрудничи довно с консерватории в Атина, Женева, Солун, Мадрид, Люксембург, Сингапур, Париж и др. където е водила майсторски класове и е изнасяла музикални семинари на различни теми.
Канена е да журира в национални и международни конкурси – Париж, Виена, Люксембург, Андрос /Гърция/, Ниш, Провадия и др.
Нейни ученици многократно са отличавани с награди на международни и национални музикални форуми и конкурси.
Основател и член на швейцарско-българската асоциация за култура SBAC. Носител на наградата „Златно перо“ за 2014 за изключителен принос към българската култура и изкуство. През 2015 е наградена с „Кристална лира“ на радио Класик ФМ за цялостен принос към българската култура.
Проф.Ангел Станков е цирулар, един от най-изявените и разностранни български музиканти.
Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време – диригент, участва активно в концертния живот в България и представя българската музикална култура по света.
Професор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996. Бил е заместник-ректор на НМА (1999-2008).
Гостувал в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол-Ню Йорк, Кенеди Сентър-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, Залата на Московската консерватория, Изуми Хол-Осака, Сънтори Хол-Токио, Операта-Ница и др. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна лира” на СБМТД, Диплом за високо изпълнителско майсторство от ХІІ Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за мир, Наградата “Златно перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток”, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, І награда и Златен медал на І международен конкурс за камерна музика в Осака’93.
Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и БиБиСи-Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK-Япония и др.
Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг-Австрия (3 поредни години), Лас Вегас, Ваймар, Асор-Турция, Одрин-Турция.
Кога: 1 март (вторник) 2016
18.00 ч. – откриване на изложба
19.00 ч. – тържествен концерт в театралната зала
Къде: БКИ”Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18
 Информацията е публикувана в:
 Melange Bulgaren - Austria