ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Веселин Топалов: Нямам какво да доказвам в турнира на претендентите

16 март 2016

 

Турнир на претендентите в Москва
В Москва започна най-значимият форум в световния шахмат за 2016 година: турнирът на претендентите.
След не една и две корекции в регламента през последните години, най-новата формула изисква финален турнир да определи съперника за „трона” на шампиона.
Победителят в турнира в Москва получава правото да играе за световната титла срещу шампиона Магнус Карлсен от 11 до 30 ноември в Ню Йорк.
14-те партии по системата "всеки срещу всеки" се играят от 11 до 28 март.При необходимост ще се състоят и плейофи на 29 март.
Наградният фонд е 420 хиляди евро. Победителят ще получи 95 хиляди евро, подгласникът му - 88 хиляди евро, третият - 75 хиляди евро. 
Голямата новина за нас, като българи, преди началото на турнира, е, че в него участва и  изключителният български гросмайстор Веселин Топалов.
Екс световният шампион Топалов отново е в топ 10 в света, по коефициент ЕЛО, и отново извоюва правото да играе в турнира на претендентите с изявите през календарната 2015.
Както и в предходния турнир на претендентите, преди старта високо се оценяват шансовете на именити „турнирни лъвове” като Ананд, Аронян, Топалов.
С поглед към 2014 и 2015 тук и там в турнири блестят „новите американци” – Накамура, с японски корени и Каруана – с италиански. Руската школа е представена на турнира в Москва от Карякин и Свидлер.
Вероятно като изненада може да се приеме отсъствието от турнира в Москва на друг бивш световен шампион Крамник, който при това е в топ 3 по рейтинг и днес.
В интервю преди турнира Крамник споделя, че едва три кръга преди края може да се прогнозира с повече увереност кой ще е победителят.
Като цяло, няма много изявени специалисти, които да желаят да правят смело прогнози с конкретни имена за крайния успех в турнира преди началото му.
И това е обяснимо, защото нервното напрежение е огромно. Във всеки момент една изгубена партия или една пропусната победа и…последвало злощастно реми могат да извадят и топ-звезда от равновесие.
Представете си точно последното да се случи на шахматист и в кръга, непосредствено преди почивния ден, който предстои по регламент и преди следващата поредица от турнирни сблъсъци…Мислите се разбъркват…
Впрочем, при тези топ-звезди, малък триумф си е всяка победа в срещите помежду им.
Младостта и дръзновението сякаш дават леко изначално предимство. Възможно е Аронян, Каруана, Карякин да играят с повече страст, нерв и амбиции за себедоказване, отколкото Ананд или Топалов, примерно – ексшампиони на света.
От друга страна именно последните три кръга в миналия турнир на претендентите бяха неуспешни в устрема към върха на изключителния талант и голям ерудит, според тези, които го познават, и по-отблизо, Левон Аронян.
Независимо от мястото в турнирната схема, накрая, всеки от участниците, логично все шахматисти от топ 20 в света, в момента, заслужава нашето голямо уважение и признание за класата и качествата му, дори само заради класирането му за този турнир.
Трудно е да обявим за шахмата с едно обозначение– най-интелектуалният спорт или най-възхитителната интелектуална игра. Като спорт – шахматът ни възхищава, като игра – ни увлича.
За мнозина стойностно интелектуално развлечение, за малцина – даже изкуство - шахматът в голяма степен повече събира приятели, отколкото да разделя съперници.
След срещата в турнирния делник, независимо от това кой и как е спечелил, кой и как е загубил, няма озлобени. Гросмайсторите си разменят мисли като приятели от много време.
Справка за последното - виж „картинка”, запечатана от фоторепортьор след срещата от третия кръг Топалов – Аронян, излязла в медии. Големите личности са благородни хора.
Изненадващо миналата година Веселин Топалов не бе в топ 10 на българския спорт, и то в година, когато бе в…топ 10, според коефициента ЕЛО, в световния шахмат.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
Веселин Топалов: Нямам какво да доказвам в турнира на претендентите. Интервю
 
С гросмайстор Веселен Топалов разговаря Божидар Къртунов
Г-н Топалов, готов ли сте за турнира?
- Винаги преди турнир идваш подготвен. Проблемите изникват по време на състезанието. Настроен съм оптимистично - последно участвах в демонстративен турнир в Бразилия и спечелих. Макар нивото да е съвсем различно, победите ми носят увереност. Турнирът на претендентите е по-специфичен - има само един победител и не става въпрос за пари. Няма голяма разлика дали ще завършиш втори или пети.

Какви са очакванията ви за турнира?
- Не знам каква ще е стратегията на останалите, тъй като има състезатели, които са дебютанти в този турнир. Като цяло той е разделен между млади и ветерани. Притеснява ме, че турнирът е много дълъг, може много неща да се променят в хода му. Всичко зависи от формата, стабилността ще е решаваща. Физическата подготовка също ще е от значение. Накамура и Каруана идват във форма, спонсорът е арменски и ще има големи очаквания към Аронян. Мисля си, че единственият, който няма шанс да спечели, е Свидлер. Не че няма да се представи добре, но трудно може да победи.

А какви са очакванията ви за вашето представяне?
- Аз нямам на кого да доказвам каквото и да е. Надявам се това да окаже положително влияние за представянето ми. Всеки има своите шансове, аз не се смятам за по-голям фаворит от другите. Имам идеи, но това са 14 партии. Моето предимство е, че съм опитен. Младите пък са много по-амбициозни. Но между добро представяне и спечелване на турнира има голяма разлика.

Миналата година поднесохте голяма изненада в Ставангер в първия турнир от Гранд чес тур. Тогава спечелихте, а впоследствие обяснихте, че ви е помогнало това, че сте играли без напрежение. Може ли това да се повтори и в Москва?
- Да, има някаква прилика, но пък турнирът в Ставангер беше различен. Там състезателите рискуваха, а сега очаквам да се играе по-консервативно. Ако имаш късмет в две партии, това би било много, макар турнирът да е дълъг. Ако си втори или трети преди края, тогава вече можеш да рискуваш, защото само първото място е важно.

Когато за домакин беше определен Москва, мениджърът ви Силвио Данаилов каза, че може да откажете участие. Все пак ще играете, но притеснявате ли се заради мястото, където е турнирът?
- Наистина обмислях дали да се откажа. Ако го бях направил обаче, щяха да ме заместят с руснак. От друга страна, наградният фонд е малък, но мисля да дам парите, които ще взема, за кампанията на Силвио Данаилов за президентските избори във ФИДЕ (международната федерация). Има слухове, че следващата година ще има избори. А може да ги дам и на друг кандидат, ако излезе някой, който преценим, че заслужава. Колкото до Москва - тук има двоен стандарт, защото проверяващите ще са руснаци. Когато играх в България, не са ме проверявали българи. Не казвам, че ще има някаква помощ за руските състезатели, но самото усещане не ми харесва.

След триумфа в Ставангер
казахте, че трудно можете да спечелите отново световната титла. Така ли мислите и сега?
- Голямата цел е от този турнир е достигането до мач за титлата. Това е нещо значимо. Това сигурно ще ми е последният турнир на претендентите. Въпреки че мислех по същия начин и преди две години, но не стана така. Нормално е да става по-трудно. Но ето - миналата година направих добри резултати и се класирах по рейтинг.

Победителят от турнира на претендентите ще може ли да детронира Карлсен?
- Карлсен би бил фаворит срещу всеки. Може би по-младите Гири (21 години) и Каруана (23 години) биха имали шанс. Накамура, например, има лош резултат срещу Карлсен. Аз от последните десет партии със световния шампион съм с добър баланс. В последните години нямам загуба срещу него, постигнах две поредни победи,
макар че едната да бъде с късмет в Ставангер. Ананд загуби последните два мача за световната титла срещу Карлсен. Нека видим как ще протече турнирът на претендентите и кой ще се класира за мача в Ню Йорк. Въпреки че при ФИДЕ нищо не е сигурно и може и да има промяна на мястото. Не знам защо се тупат в гърдите с този награден фонд от 1 млн.долара - това е отстъпление. Преди 26 г. в Ню Йорк Каспаров и Карпов играха за световната титла, а наградният фонд беше 3 млн. долара, което тогава беше много голяма сума.
 
Публикува се по:
http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/11/2720770_veselin_topalov_niamam_kakvo_da_dokazvam_v_turnira_na/?ref=yellow_fp