КАЛЕЙДОСКОП

Българската духовност в област Валенсия

16 март 2016

 

В региона на Валенсия българи живеят и в град Валенсия, и в Торент, и в Хатива, и другаде из областта. Търсят си работа, изкарват си хляба, носталгично си спомнят за България.
Тези хора ценят и тачат родното слово и българската духовност. Създали са асоциации и активно общуват помежду си. Основали са и български училища.
Асоциация „Балкан” в Хатива е от най-инициативните. Българското училище „Св.Иван Рилски” – Хатива е едно от най-ангажираните с букет от извънкласни дейности.
Школото е създало и вокална група, и танцов състав, и театрално ателие. Участва с много настроение и траен интерес във фестивали и конкурси с родолюбива насоченост.
За активната си дейност по съхраняването на българската духовност и културната идентичност на сънародниците ни в чужбина школото е удостоено с почетен медал на ДАБЧ „Св.Паисий Хилендарски”.
Малчуганите участват в конкурси, представят по празници български песни и танци на сцената.
Празниците, организирани за сънародниците от асоциацията и българското училище, силно въздействат: фойерверк от народни танци и…пристигнали фолклорни формации от Валенсия, Майорка, дори от родна България.
Концертът вдъхновява, покорява, извиква силни емоции в стотици българи.
Организират концерта вече на открито, в друг град, по съседство, и на открита сцена. Залата в културния дом в Хатива е тясна за почитателите на българския фолклор, малка е за пожелалите да бъдат на този празник.
А този ден, в който е концертът, 28-и февруари, за сънародниците вероятно ще е най-паметният от календара месеци напред: развълнувани заради българската душевност, радостни с българските ритми, горди с българската духовност в тях.
На два пъти прекъсван, но за кратко, поради изсипал се бурно дъжд, концертът не спира, а продължава. Никой българин не иска концертът да свърши, защото се „завръщаш” към родния край, към българския фолклор, към духовното в теб.
Мнозина от стеклите се на площада българи вероятно набързо и с трепет в мислите си „се пренасят” в родния край, българските танци като иглички по кожата „преминават” през тях.
Поанта в прекрасния концерт, посветен на 3 март, е програмата, предложена от ансамбъл „Българе” от родна България.
За силните радостни емоции, за стоплената българска душа в чужбина се грижат с много всеотдайност и проникновение всеки път Ваня Пенчева и приятели…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: ансамбъл „Българе”, архив