КАЛЕЙДОСКОП

Мартеници, български песни и танци в Астана, Казахстан

15 март 2016

 

 
 
На 4 март 2016 г. в актовата зала на 6-а гимназия в гр. Астана по традиция бе проведен празник, посветен на мартеницата (баба Марта).
 
На тържеството деца от филиал „Злата“ към Българския културен център в Астана запознаха гостите с древния българския обичай на закичването с мартеница. Те разказаха за традициите и символиката на бяло-червената мартеница. Вокалната група „Цветанка“ изпълни български народни песни.
 
Детският танцов ансъмбъл „Злата“ представи на публиката български хора и ръченици. Най-малките участници в тържеството бяха две четиригодишни деца с български произход, които изпълниха песента „Прела баба“. Олга Димова, председател на филиал „Злата“ и Владимир Достов предложиха на публиката прекрасни популярни български песни.
 
На празника присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Казахстан г-н Васил Петков и неговата съпруга, председателят на българското етнокултурно дружество „Славяне“ в гр. Павлодар г-жа Валентина Шатова, лидерът на младежкото движение към дружеството в Павлодар Олга Вихристюк, преподавателят по български език в Училището за национално възраждане в Павлодар г-жа Галина Йорданова.
 
Сред събралите се бяха жители на Астана с български произход, ръководството и преподаватели от 6-а гимназия, ученици и техните родители.
 
Информация на посолдството на Република България в Астана, Казахстан