ПОСТИЖЕНИЯ

Виртуозният цигулар Васко Василев и през 2016 излиза пред българска публика

15 март 2016

 

По-скоро са рядкост в музиката големите дарования, които от ранна възраст не просто силно са ни впечатлили, ами са ни изумили, възхитили, очаровали…задълго.
Едва 7- годишен записва малкият цигулар Васко Василев със Софийската филхармония първата си дългосвиреща плоча.  
Виртуозният цигулар от малък се появява и проявява на голяма сцена, свири и поразява  с изявите си, появява се и в киното, и в театъра.
Музикантът  обича да пътува. Може би се зарежда с енергия при откриване на нови светове, за  реализиране на нови идеи. Предлага на публиката нови музикални програми.
Успехите не го главозамайват. Непосредствен, усмихнат, контактен – музикантът много често в последно време се завръща и „у дома”.
А високото самочувствие на изявен професионалист в неговия случай няма да е неочаквано - гост концертмайстор в Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония.
Печели позиция на концертмайстор на Кралската опера в Лондон. Става… най-младият концертмайстор в нейната история…
Постигнатото от него за един музикант вероятно е предел на мечтите. Като го питат за какво мечтае – той се „усмихва” насреща: „зная, че не мога да пея, но мечтая да се науча да свиря на китара”.
Малко по-сериозен веднага допълва: „Не слагам граници в музиката – бих изсвирил всичко, което ме провокира и вдъхновява, без значение в какъв жанр попада.
 
Музикантът вече направи голямо турне из родна България. Зарадва почитателите на филмовата музика с концертна програма, която предложи в няколко български града.
От дълги години звездата живее в Лондон. И „във въздуха”, както сам се каже, с усмивка. При неговият интензивен график от концерти и много на брой пътувания  сякаш у дома си е не на земята, а в самолета.
Силно го влече обаче към родна България. Година след година намира време и формат, за да прави концерти в Родината. Свири вихрено и класика, и фламенко, и филмова музика…
Емблематичното, не завръщане, а появяване пред българската публика, през 2016 виртуозът планира да е на 29 февруари: уникално - като време, уникално – и като шоу.
Васко Василев се радва на голяма народна любов навсякъде в България, където се появява.
Преди две години се изчерпали билетите за планирания концерт в София. Пуснали хората на генералната репетиция…за да го чуят, извън програмата – като за концерт „плюс”.
Питат го в разговор за специалните моменти в живота му. Той не се старае да се хареса. „Всяка стъпка, решение и избор, който съм правил са били урок и опит, от който не бих се отказал”, с апостроф отвръща Василев.
Звездата изповядва: „Ако омаловажа или степенувам част от живота си, никога не бих бил там, където съм сега”. И отново печели симпатиите ни.
Специално е поканен да свири „на живо” в един момент при композиции на вълшебните герои на ледения танц – звездното дуо Албена Денкова - Максим Ставийски.
Магьосниците на ледения танц носят на България преди време уникални успехи в зимен спорт, в който изяществото на рисунъка на леда покорява всеки и задълго. 
Всеки етап носи своя спомен. И е незабравим.И това не ме прави изключителен – напротив, убеден съм, че в живота на всеки човек е така”, разсъждава музикантът.
Преди време си пожелал Албена Денкова да танцува либертанго, като в това време той свири пиеса на Астор Пиацола. Денкова току-що била триумфирала и в „Денсинг старс”.
„Светът, който аз обитавам, отдавна не се интересува от къде идваш, а какво носиш със себе си като стойност и умения”, казва в разговор големият музикант.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”