АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Посещение на председателя на ДАБЧ в Нюрнберг по повод на Националния ни празник 3 март

09 март 2016

 
            На 5 март т. г. председателят на ДАБЧ Борис Вангелов осъществи посещение в Нюрнберг по покана на Българо-немското културно сдружение „Златен век” с председател Иво Стоилов. Повод за поканата бе честването на  Националния ни празник, отбелязван в този град  на Германия от основаването на сдружението преди 11 години. Понастоящем в Нюрнберг живеят 4000 българи, а заедно с близкия Ерланген наброяват повече от 6000 души.
            
           Преди обяд се състоя работна среща с Управителния съвет на Българското училище „Златен век”, председателстван от Стела Иванова и с Родителския съвет, начело с Александра Георгиева. Учредено като дружество с идеална цел преди осем години, училището  поддържа тесни контакти с институции и дейци на българската и немската просвета и култура. Негов партньор на първо място е културното сдружение „Златен век”, инициатор на създаването на учебното звено. Получава финансова подкрепа от българската държава по линия на ПМС №334/2011 година. Понастоящем учебните занятия се посещават от 66 деца, за които вече стаите, предоставени от Общината в специална сграда, предназначена за културните инициативи на различни национални групи, са недостатъчни. Учители и родители споделиха своите проблеми, но и радости, свързани с обучението на малките ни сънародници. Множество са осъществените прояви през годините, посветени на опазването на българския език и традиции. Достижение, несъмнено, е включването на българския език в свидетелството за завършен клас в немското училище. Председателят на ДАБЧ Борис Вангелов посети занятията в предучилищната група – най-голямата през тази година, както и малчуганите във втори и трети клас. Всички получиха мартенички, а на училищното ръководство бяха предоставени материали в помощ на обучението по история на България, роден език и фолклорни традиции.
            
           В 18.00 ч. в бе открита тържествената вечер по случай 3 март, подготвена от Българо-немското културно сдружение „Златен век”. Официални гости на събитието бяха генералният консул на Република България в Мюнхен Антоанета Байчева и председателят на ДАБЧ Борис Вангелов. Госпожа Байчева поздрави присъстващите, изрази послание да бъдем всички заедно, като се позовава на думи на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. В словото си, председателят на агенцията постави акцент върху чувството на гордост, което ние, българите трябва да изпитваме, тъй като България е една от най-старите държави в Европа, дала писменост и култура на много други народи. 
           
         В концертната част прозвучаха обичаните от всички „Хубава си моя горо” и „Една българска роза”. Деца от българското училище в Нюрнберг, облечени в национални носии изнесоха рецитал. Всички останаха възхитени от балетната трупа на Сергей Аренда, от фолклорната формация „Самодиви”,  а братя Боневи от ансамбъл „Мадара” предизвикаха буря от ръкопляскания. В залата присъстваха повече от 300 души, дошли не само от Нюрнберг и близките градове, но и от по-отдалечени места, разположени до границата с Австрия. Сред гостите бяха и представители на новооснованото българско училище в Регенсбург. В рамките на програмата председателят на Българо-немското сдружение „Златен век” Иво Стоилов връчи грамота за почетно членство в организацията на Коянка Димитрова, директор на дирекция в Държавната агенция за българите в чужбина. 
 
 
Към края на програмата всички се хванаха на българско хоро като символ на единението и българщината.
          
          Вечерта продължи с концерт на група БТР.  
 
Коянка Димитрова