КАЛЕЙДОСКОП

На 3 март с българските студенти в Карлсруе, Германия

09 март 2016

 
На 3 март т. г. българските студенти в Карлсруе отбелязаха за пореден път Националния празник на България. Организатор на събитието бе Българското академично дружество „Кирил и Методий”, основано през 2002 г. в града-домакин. Официален гост на празника бе председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов.
 
Тържеството бе открито в 19.00 ч. в голямата университетска сграда, предназначена за културни прояви. Залата бе тясна да побере над 300 участници от Карлсруе и региона. Сред тях бяха и български студенти от Манхайм, начело с академичното ни сдружение „Бай Ганьо”, деца и преподаватели от българските училища в споменатите градове, млади български семейства.
 
 В началото на празничната програма думата бе дадена на председателя на ДАБЧ за поздравление по случай 3 март, а децата от родителската инициатива „Ян Бибиян” продължиха с малък рецитал. В следващите часове гостите на вечерта се потопиха в неповторима празнична атмосфера, за която допринесоха изпълненията на вокални групи и танцови ансамбли. Включиха се Димитър Милев Трио и Александър Бъчваров с демонстрация на Йо-йо, младежките фолклорни ансамбли „Фолклор Фабрик” – Манхайм и „Франкфурт”, ансамбъл „Сиртос” – чест гост на много български прояви в Германия, вокална група „Бела Радо”. Изпълненията на народните песни и хора бяха майсторски подбрани като включваха всички етнографски области на България. За представителите на агенцията радостна изненада бе излизането на сцената на ансамбъл „Изгрев”, току-що сформиран към „Кирил и Методий”. Младежите бяха облечени в народните носии, предоставени наскоро от ДАБЧ, а в хореографията бе използван националния ни трибагреник.
 
По традиция на този ден домакините подготвиха също така викторина, посветена на празника. На позналите верния отговор водещите на програмата поднесоха малки награди, осигурени от агенцията.
 
Тричасовата празнична програма бе разделена на две части. През почивката  гостите имаха възможност да споделят идеи и да опитат от традиционните български ястия, приготвени от самите студенти. Направи впечатление присъствието на предишни членове на УС на  „Кирил и Методий”, които след дипломирането си работят в Карлсруе и  региона, но не са прекъснали връзките си с по-младите свои колеги и подпомагат според възможностите си сдружението.
 
Честването на Националния празник на България в Карлсруе завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха всички, дошли на тържествената вечер.
 
Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД”