ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Сноубордистът Радослав Янков триумфира с Кристалния глобус

08 март 2016

 

Янков спечели и сребърен и бронзов медал, съответно за второто и третото място в крайното класиране в паралелния гигантски слалом и паралелния слалом

 

Радо Янков: Насочих напрежението в друга посока

 

"Щастливи сме с моя треньор, въпреки, че малко не ми се получи, за да съм на подиума и на финала, коментира след спечелването на голямата световна купа в сноуборда днес Радослав Янков. - Въпреки това съм шести в последния старт, което ми беше достатъчно за големия глобус. Имаше малко напрежение преди финалите във Винтерберг, но се опитах да го пренасоча в друга посока, за да не ми влияе по време на стартовете. Знаех, че съм водач и трябва да стигна поне до четвъртфинала, което вкрайна сметка се получи. Всички са изненадани, но ме поздравяват искрено".

 

Освен големия кристален глобус Янков спечели и сребърен и бронзов медал, съответно за второто и третото място в крайното класиране в паралелния гигантски слалом и паралелния слалом.


Според неговия треньор Георги Атанасов-Джоко борбата за трофея е била наистина до последния миг.

 

"Така обаче е най-сладко, каза още Джоко. - Радо даде всичко от себе си през сезона. Яд ме е за последното състезание, защото можеше и да ги бие. Сега ще празнуваме, а после почваме да мислим за новия сезон".

 

http://www.standartnews.com/sport-sportove/rado_yankov_nasochih_naprezhenieto_v_druga_posoka-324798.html


"Българският" Кристален глобус е нов стимул за развитие

 

Вярвам, че „българският" Кристален глобус ще бъде нов стимул за развитието на белите спортове у нас. Това се казва в поздравителния адрес, който председателят на БОК Стефка Костадинова изпрати до носителя на Световната купа по сноуборд Радослав Янков.


"Спечелването на трофея е постижение с изключителна стойност, което попълва нова златна страница в историята на зимните ни спортове. Честитя на Вас, на Вашия треньор Георги Атанасов, на ръководството на БФ ски и на всички, които съдействаха този ценен приз да стане български. Крайната победа за сезона е ново доказателство за огромния потенциал, който имаме ние, българите, позволяващ ни да бъдем конкурентни, че дори и по-добри от представители на нации, разполагащи с далеч по-качествени условия за подготовка и състезания.


Горди сме с великолепния успех, постигнат в един от най-популярните сред младите хора спортове. Вярвам, че „българският" Кристален глобус ще бъде нов стимул за развитието на белите спортове у нас, включително за модернизацията на съоръженията и за подобряване условията в зимните ни центрове.


Бъдете все така целеустремен към световния връх. Успехите Ви са мощно вдъхновение за много деца, те са поредно доказателство за силата и таланта на българската нация. Надявам се Световната купа да бъде една голяма и важна стъпка към следващи победи, включително на олимпийските писти. Игрите в Пьончанг през 2018 г. са прекрасен шанс да демонстрирате отново талант, класа, непримиримост и упоритост, с които непрекъснато повдигате духа и самочувствието на българина," се казва още в поздравителния адрес на Стефка Костадинова.

http://www.standartnews.com/sport-sportove/balgarskiyat_kristalen_globus_e_nov_stimul_za_razvitie-324840.html

 

Радослав Янков: Не очаквах, но бях подготвен за Кристалния глобус
 
Радослав Янков се завърна в България с Кристалния глобус от Световната купа по сноуборд. Той бе посрещнат от десетки щастливи хора на Летище София, пише Гонг.
 
"Означава, че съм най-добрият сноубордист за този сезон," отговори кратко и ясно Янков на въпроса какво значи този глобус.
 
Радо разкри и лишенията, които той и треньорът му Георги Атанасов понасят, за да постигнат успех: "На треньора ми му се роди дете сутринта, а той бе до мен, не до приятелката си, може да си представите за какви лишения става въпрос", разказа той.
 
"Този успех не го очаквах, но знаех, че сме подготвени. Въпросът е формата от тренировките да я прехвърлим на състезания," заяви шампионът.
 
Радослав добави, че има трудности в подготовката, която трябва да е почти изцяло в чужбина, тъй като в България няма условия, а това е и по-скъпо: "Нямаме неприятности с финансирането, имаме подкрепа от БФСки. Те правят дори невъзможното".
 
Относно олимпийски медал, Янков заяви: "Не си го поставям като очакване, но естествено, си мечтая за олимпийски медал. Но карането прави резултатите."
http://www.manager.bg/%D1%81 %81