ПОСТИЖЕНИЯ

Цветелина Василева радва меломани в „Турандот”

25 февруари 2016

 

Българските меломани като че ли са „разглезени” в последно време. През 2015 в България се представиха и Александрина Пендачанска, и Красимира Стоянова, и Соня Йончева…
Звездите на операта като правило имат наситена програма с гастроли по световните оперни сцени. Българските оперни звезди в чужбина обаче намират „прозорец”, за да се представят и на родна сцена.
Това завръщане у дома за родния меломан има смисъла и значението на преоткриване на твореца, заживява в спомените със знака на голям музикален спектакъл.
Неповторимото въздействие на човешкия глас прави всяка една нова среща с известен изпълнител в света на оперното изкуство в събитие, което дълго се помни.
Цветелина Василева като принццеса Турандот на сцената на Софийската опера е голямото събитие за българския меломан и почитател на оперното изкуство през февруари.
Изявите на сопраното са оценени със суперлативи. Пеенето й е определяно за „вълнуващо” и „магическо”. Казват: „…че има драматичен глас и динамично присъствие на сцената”.
От критиката прозвучава и следното: „Цветелина Василева е много вълнуващ драматичен сопран, който в следващите години ще бъде търсен от всеки оперен импресарио“.
Канят я в миланската Скала и в Ковънт Гардън, в Прага, Глазгоу, Севиля, Берлин, Москва, Амстердам… Постановката на „Тоска“ в Медисън опера с нейно участие е триумф.
Цветелина Василева е известно име в оперното изкуство. Постига признание. Потвърждават това участията й на престижни сцени в цял свят. В Метрополитън опера, Ню Йорк, Цветелина Василева пее в премиерите на „Травиата“, „Трубадур“, „Бохеми“.
 "Василева има мощен, силно концентриран глас и динамично присъствие на сцената, които веднага я превръщат в световна звезда, още преди да е изпяла докрай първата фраза" - изтъква "Сънди Таймс", Лондон, припомнят и от Софийската опера. 
Звездата завършва Музикалната академия в София. На сцената на Софийската опера дебютира първо в „Бал с маски”, след това пее в „Дон Карлос”, „Отело”, „Трубадур”.
Международната кариера на звездата се свързва отначало с театъра в Сан Франциско, разбираме още от медиите. Там тя пее в спектаклите „Трубадур“, „Руслан и Людмила“
 „Един концерт не е плод на четири дни подготовка и четири репетиции”, изповядва примата. Операта е скъпо изкуство и за ценители. „Не може да му се насладиш на цената на кутия цигари”, допълва звездата. 
Стойностното изкуство със сигурност е плод на много труд и самоусъвършенстване. Постигнатият културен продукт е в резултат на къртовски труд, вложен от големия професионалист.
По време на кариерата си, оперната прима пеес прочути имена като Агнес Балца, Дмитрий Хворостовски, Анна Нетребко…
Питат я в разговор отшумява ли т.нар. „режисьорска опера”. Тя отговаря: „Днес хората обръщат повече внимание на музиката, естетеческите изисквания са по-големи...”
Преди 10 години е имала концерт в България заедно с поп звездата Орлин Горанов. Изпълнява арии от „Турандот“, „Бохеми“, „Манон Леско“ и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини,  „Дон Карлос“ и „Травиата“ на Верди.
В края на 2015 година Цветелина Василева се връща у дома за Новогодишния концерт на Софийската опера…
Под диригентската палка на маестро Пламен Карталов и оркестъра на Софийската опера, в Деня на влюбените, но вече през 2016, сопраното излиза в главната роля в „Турандот” от Пучини.
Споделя, че е благодарна на съдбата заради срещите й със световноизвестни диригенти, но и с родни майстори. В Софийската опера е заварила Борис Хинчев и Руслан Райчев.
 
Учила съм се от маестро Карталов – той ми даде шанса да изпея моята първа роля на софийска сцена - Лиу в „Турандот”, даде ми шанса да пея с Гена Димитрова”, казва пред български журналист звездата.
 
Операта за нея е елитарно изкуство. С особено чувство към родните звезди в операта прибавя „трябва да се обръща повече внимание на българските изпълнители, оставили образци с изкуството си по света”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”