КАЛЕЙДОСКОП

Българската духовност в Австралия

25 февруари 2016

 

 
Националeн мултикултурен фестивал в Канбера
 
От 12 до 14 февруари в Канбера се проведе 20-ия Национален мултикултурен фестивал, на който традиционно бяха представени посолствата, акредитирани в Австралия, международни и австралийски организации, културни асоциации, търговски и финансови институции. Фестивалът, съпътстван от музикални, артистични изпълнения и кулинарни щандове, бе посетен от над 250 000 души при 330 000 население на столицата.
 
Участието на страните от ЕС беше координирано от Делегацията на ЕС, като за втора поредна година бе организирано Европейско селище. Акцентът беше т.н. Европейски паспорт, в който се съдържаше информация за всяка от държавите от ЕС. Печат в паспорта се поставяше на всеки посетител, разгледал щанда на съответната страна, което допълнително умножи интереса към нашите щандове.
 
Българското посолство се представи с атрактивен павилион, на който се раздаваха туристически проспекти, карти, дипляни с туристически обекти (предоставени от МТ, ДАБЧ и дирекция „ПЦ”) и брошури с информация за инвестиционната политика на България (предоставени от БАИ). Щандът беше украсен с плакати, носии, кукли, сувенири и картини с български възрожденски къщи.
 
За първи път бяха изложени серия български органични козметични продукти с екстракт от роза, както и реплики на артефакти от тракийски съкровища от нашите земи, предоставени от служители на посолството.
 
На посетителите бяха предлагани мартеници-гривни с информация за древната българска традиция.
 
По инициатива на посолството, успоредно със забавното помагало „Български език в 5 минути” с основни изрази на български език, придружени с превод и фонетична транскрипция, на децата бяха предлагани рисунки за оцветяване на български носии от различни краища на България.
 
Към българския щанд за поредна година беше проявен голям интерес. Сред първите посетители беше министърът на Мултикултурализма на Австралийската столична територия г-жа Ивет Бери. Запознахме министър Бери с древната история на България и й поднесохме реплика на тракийски артефакт и продукти от роза. Гостенката беше възхитена от нашите традиции и изключително колоритните експонати.
 
Български сънародници от Канбера също разгледаха щанда и отправиха въпроси относно бъдещи наши инициативи.
 
На попълнилите Европейските паспорти с всички печати на държави от ЕС бяха раздавани шапки и информационни материали, а на победителя, избран чрез томбола, беше поднесена кошница с подаръци от всяко посолство.
 
Информацията е изпратена от г-жа Емилия Стефанова, посланик на Република България в Канбера, Австралия