АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Изложба „Левски – символ и епоха” в Национална галерия „Двореца”

18 февруари 2016

 

В залите на Национална галерия „Двореца” на пл. „Княз Александър І” № 1 в София се представя изложбата „Левски – символ и епоха”: над 80 художествени произведения и 40 документа от епохата, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски. Част от тях са непоказвани до момента.
 
Организатори на експозицията „Левски – символ и епоха. Апостола и неговото време през погледа на българските художници” са Националната галерия и Общобългарският комитет „Васил Левски”.
 
Представени са различни поколения художници. Най-възрастният от тях - Марин Георгиев Устагенов, е роден през 1872 г. в Русе, а най-младият – Лазар Митев, е роден през 1996 г. в Пловдив.
 
Експозицията включва живописни, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции.
 
Специално внимание е отделено на темата:„Сцени от народния живот”.В този раздел са включени малко познати и непоказвани до този момент творби от колекцията на Националната галерия.
 
В документалната част са включени уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници. Акцент на изложбата е портретът на акад. Дечко Узунов „Огърлица на безсмъртието” (1973).
 
Между авторите изпъква името на Марин Георгиев Устагенов, посветил голяма част от своето творчество на предосвободителната епоха и на образа на Васил Левски.
 
Живописното платно „Създаване на таен революционен комитет в Софийско” на Марин Устагенов е първо по рода си в българското изкуство.Показва се за първи път пред публика.
 
Своеобразен контрапункт на старите майстори-живописци е творчеството на съвременни художници – сред тях са професорът в Националната художествена академия Пламен Вълчев, живеещият в САЩ Росен Райчев, познатият на ценителите на живописта в европейските културни среди Васил Горанов.
 
Изложбата може да бъде разгледана до 20 март. Спомоществовател на изложбата е фондацията „Братя Василеви“.
 
В информация, публикувана в:
 http://pik.bg/%D0%BD
 
някои съкращения