АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Бойко Борисов: Позицията на България е да се затворят всички външни граници

16 февруари 2016

 

Днешната среща има за цел да ускори решаването на проблема, тя не е насочена нито срещу Гърция, нито срещу която и да е държава от ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след среща на Вишеградската група, състояла се на 15 февруари в Прага.
 
„Всички ние, особено ползвайки кохезионната политика на ЕС, направихме нашите държави да изглеждат значително по-добре. Затова и сега трябва да намерим решение на общия европейски проблем“, добави Борисов.
 
Той подчерта, че позиция на България, която сме защитавали пред ЕС, е да се затворят всички външни граници - не тези вътре в Европа, а външните граници, така, че да останат легалните КПП-та, където всички мигранти да минават, да се взимат пръстови отпечатъци, да се проверява здравословното им състояние и тези, които отговорят на критериите, да бъдат пропускани, другите да бъдат връщани.
 
„Днешната среща изпълни целта си да покажем на Съвета, че искаме да се взимат решения, защото се пропусна много време“, каза Борисов.
 
При участието си в срещата по-рано премиерът отбеляза, че фокусът на усилията на ЕС трябва да остане и върху първопричините за миграцията.
 
По думите му е от значение всички държави-членки да подхождат с необходимата отговорност по отношение на посланията, които изпращат. Според Борисов това би осигурило по-голяма тежест на решенията, а сигналът за единство на ЕС може само да е от полза при контактите с ключови трети страни.
 
Българският министър-председател препотвърди вече изразената позиция на страната ни за необходимост от засилена охрана на външните граници на ЕС. Борисов акцентира и върху прилагането на диференциран подход на ЕС към бежанците и икономическите мигранти. 
 
Публикува се по:
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=3758&g=