АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът Плевнелиев пред българи в Буенос Айрес: България се развива и модернизира

11 февруари 2016

 

Държавният глава е на двудневно официално посещение в Аржентина
Пътят на България към демокрация и пазарна икономика след падането на тоталитарния режим можеше да бъде по-кратък, но се движим в правилната посока. България се развива и се модернизира. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред близо 150 представители на българската общност в Аржентина. Държавният глава пристигна на двудневно официално посещение в Буенос Айрес, където ще се срещне с президента на страната Маурисио Макри и с представители на бизнес средите на Аржентина.
Визитата на българския президент ще протече в контекста на 85-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Аржентина и е първата на най-високо равнище от страна на държава членка на Европейския съюз след избирането на Маурисио Макри за президент на Аржентина. 
 
Пред сънародниците ни президентът Росен Плевнелиев открои четири големи постижения на България за изминалите 25 години – развитието на българската парламентарна демокрация, членството в Европейския съюз и в НАТО и възможността на българите да пътуват свободно в Европа и в целия свят. 
 
Държавният глава изрази благодарност на българите в Аржентина, че пазят българските традиции и развиват активна просветителска и родолюбива дейност и увери, че президентската институция се ангажира с проблемите на сънародниците ни зад граница и ще продължи да ги подкрепя във всяка родолюбива инициатива. За срещата с президента Росен Плевнелиев пристигнаха българи от провинциите Чако, Патагония, Кордова, Буенос Айрес...
В рамките на посещението на президента Росен Плевнелиев в Буенос Айрес ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Аржентина за сътрудничество в областта на отбраната. В аржентинската столица държавният глава ще открие съвместен българско-аржентински бизнес форум в Търговската камара на Аржентина
www.24chasa.bg/Article/5278087