Предстоящи Събития

8-ми Фестивал на българското кино в Прага

11 февруари 2016

 

Българският културен институт и посолството на Република България в Прага организират 8-и Фестивал на българското кино.
От 11 до 17 февруари 2016 г. почитателите на киното ще имат възможност да гледат някои  от най-стойностните ленти на българското игрално и документално кино. Нов акцент в програмата е специална киновечер, посветена на знакови заглавия от съвременното българско късометражно кино.
Съорганизатори на фестивала са Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна” в Прага.
Филмите ще бъдат прожектирани в кино „Луцерна” и в залата на Европейския дом – Представителството на ЕК в Чехия.
За привличане на повече посетители на знаковото събитие, Българският културен институт е осигурил превода и субтитрирането на чешки език на всички филмови заглавия.
Фестивалът е под патронажа на министъра на културата на Република Чехия Даниел Херман и на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов.
Фестивалът ще бъде открит на 11 февруари с „Урок” – награждаван нееднократно български филм през 2015 г., режисьорски дибют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
В последния ден на фестивала ще бъде представен „Любов и инженерство” на Тонислав Христов, видян от публиката на фестивалите в Ню Йорк, Хелзинки, Торонтои Карлови Вари.
Фестивалът ще бъде съпътстван от изложби на плакати за филми и изложба с картини. От 26 януари в продължение на месец в Европейския дом е представена живописната експозиция „Български фолклорни мотиви” на художничката Петя Илиева.
Информация в медиите
Още за програмата на фестивала в „калейдоскоп” в „Родина”