АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът Плевнелиев се срещна с президента на Бразилия Дилма Русеф

02 февруари 2016

Целта ни е да привлечем повече бразилски инвестиции в българската икономика, изтъкна българският държавен глава

Искрено се надявам засиленият политически диалог между България и Бразилия да се отрази позитивно и върху търговско-икономическите отношения. Привличането на инвестиции от Бразилия в българската икономика е наша цел, а членството на България в Европейския съюз и стратегическият характер на отношенията ЕС-Бразилия създават допълнителни възможности за надграждане на нашето сътрудничество.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в бразилската столица Бразилия, където разговаря с президента на Бразилия Дилма Русеф.

С разговорите на двамата президенти започна официалното посещение на българския държавен глава във Федеративната република, което ще продължи до 3 февруари.

Това е първото посещение на президента Росен Плевнелиев в Латинска Америка и втората среща на президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф в рамките на осем месеца. Разговорът между двамата продължи близо час и половина, съобщиха от прессекретариата на българския държавен глава.

„Моето първо посещение в Латинска Америка започва с Бразилия и това не е случайно. С избирането на Дилма Русеф за президент българо-бразилските отношения придобиха нова динамика. Българският и бразилският народ изпитват симпатия и близост и се гордеем с българските корени на президента Русеф“, заяви държавният глава по време на съвместно изявление с президента на Бразилия.

Президентът определи разговорите като съдържателни. „Имаме силна политическа воля за разширяване на приятелските връзки. Бразилия заема първо място в търговията на България с Латинска Америка и е наш приоритетен и перспективен партньор в Латинска Америка“, посочи президентът Плевнелиев, който открои като перспективни области за сътрудничество информационните технологии, енергетиката, фармацевтиката, производството на компоненти за автомобили, земеделието и производството на храни, образованието.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани Спогодба между Република България и Федеративна република Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Федеративна република Бразилия. Подписването на Меморандума ще даде възможност български университети да участват в програмата на бразилското правителство „Наука без граници“. Страната ни вече е представила кандидатурите на десет български висши училища за обмен на студенти и докторанти по бразилската програма.

България приветства също така влизането в сила на Споразумението за икономическо сътрудничество между правителствата на България и Бразилия. „Надяваме се това споразумение, заедно с подписаната днес Спогодба за социална сигурност, да доведат до задълбочаване на търговско-икономическите ни отношения“, каза президентът. В скоро време ще започне работа и Смесената българо-бразилска междуправителствена икономическа комисия.

България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход на страната ни към държавите от Меркосур, коментира Росен Плевнелиев. България ще работи за ускоряване на успешно финализиране на Споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур, допълни президентът. Държавният глава открои България като фактор на стабилност и развитие в Югоизточна Европа и покани бразилските компании да се възползват от предимствата на страната ни като логистичен, търговски и производствен център в региона.

В Бразилия е втората по големина българската общност в Латинска Америка, която е естествен мост между двете страни, посочи още президентът и изказа благодарност за политиката на интеграция на Бразилия спрямо различните национални общности в страната. Президентът благодари също така за безценната подкрепа на бразилската държава за българската Антарктическа програма.

От своя страна президентът Дилма Русеф посочи, че посещението на българския президент протича в контекста на сближаването на Латинска Америка с обединена Европа и ще изиграе съществена роля в този процес. Бразилия има голям интерес от по-тясно търговско-икономическо сътрудничество, както с България, така и с ЕС и сме уверени, че можем да разчитаме на подкрепата на България в тази посока, заяви бразилският президент.

Дилма Русеф открои значението на двустранното сътрудничество в областта на образованието и науката, както и сътрудничеството в Антарктика.

„Това посещение е изключително важно за мен в личен план. Както знаете, имам български корени“, каза още президентът на Бразилия Дилма Русеф.

Българският държавен глава Росен Плевнелиев беше удостоен от президента Дилма Русеф с най-високата степен на „Орден на Южния кръст“, за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия. Орденът е най-висшето държавно отличие на Федеративна република Бразилия, присъждано на чужденци и чуждестранни гости.

В Бразилия държавният глава Росен Плевнелиев ще представи възможностите за инвестиции в България пред бизнеса в столицата Бразилия и в икономическия и финансов център на страната Сао Пауло. Президентът ще се срещне и с представители на българската общност в двата бразилски мегаполиса.

http://vevesti.bg/58931/plevneliev-se-sreshtna-s-dilma-rusef/