АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Виктор Орбан: „Не е правилно, че не искат да приемат България в Шенген”

29 януари 2016

 

 
Виктор Орбан: Европа не признава напредъка на България
 
"Ако погледнем достатъчно студено на нещата срещу България има двояки мерки, не е правилно, че в Брюксел не признават резултатите на България, не е правилно, че не искат да приемат България в Шенген", заяви унгарският премиер Виктор Орбан на съвместен брифинг с Бойко Борисов в София, предаде БГНЕС.
 
Министър-председателят, който е на посещение у нас от вчера, заяви още, че Европа не е справедлива към страната ни. По думите му общността не признава, че България има най-добри резултати за справянето с бежанската криза. "България може да защити своите граници не само от контрабандисти, а и от мигранти", заяви още Орбан и отправи призив - ако Европа иска да бъде коректна, тогава трябва да предложи членство в Шенген на България.
 
Европейците под заплаха
Във връзка с миграционния въпрос унгарският министър-председател посочи, че той е въпрос на обществена сигурност.
 
"Досега третирахме масовата миграция като икономоически и културен въпрос. През изминалите седмици вече става въпрос на сигурност – не става въпрос за нашите социални мрежи и култури или икономика, става въпрос за нашата национална сигурност, терористичната заплаха се увеличава. Мигрантският въпрос е въпрос на сигурността, а всеки политик е избран да защити своите граждани", заяви Виктор Орбан.
 
Незабавно затваряне на границите
От своя страна след срещата с Орбан, Борисов заяви, че външните граници на ЕС трябва да бъдат затворени незабавно, докато бъдат устроени вече приетите мигранти. Това е позицията, която той е защитавал на няколко европейски съвета.
 
"Или съответно, поне от това, което чувам, Финландия връща, Швеция връща - огромни разходи, къде отиват, къде ги оставят. Надявам се вече да бъдем и по-честни към самите имигранти", каза още Борисов.
 
Премиерът обясни, че двамата с Орбан са обсъдили въпросите, свързани с миграцията, общите проекти с унгарски фирми в България, газовият разпределител "Балкан", възстановяване на директната линия София - Будапеща.
 
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5265653