АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът Росен Плевнелиев на посещение в Съвета на Европа

28 януари 2016

 

Потокът на имигранти към Европа няма да спре и затова трябва да бъдат създадени механизми за разграничаване на нуждаещите се от закрила. В същото време трябва да бъде зачетено правото на мобилност на хората. Това послание отправи Росен Плевнелиев по време на посещение в Съвета на Европа по повод започването на българското председателство на Комитета на министрите.

България ще зачита човешките права на бежанците, категоричен беше Плевнелиев, но призова да се разграничават от тях имигрантите, които идват в Европа по икономически причини.
Президентът също така потвърди подкрепата на страната към схемата за квотно разпределение на бежанците в държавите членки от Европейския съюз.

"Милиони хора чакат пред вратите на Европа. Много от тях бягат от разрухата на войната, искайки нищо друго, освен правото да живеят. Други просто търсят по-добри икономически възможности. Да затворим вратите си пред тези, които бягат, за да спасят живота си, денонсирайки защитата на човешките права и забравяйки основните ценности на Европа, не е опция", заяви президентът.

Броят на идващите в Европа не може да бъде неограничен, категоричен беше президентът и подчерта, че от общо 16 милиона разселени лица в конфликтните региони, в Европа до момента са пристигнали един милион. Това обяснява и защо през първите седмици на 2015 г. в Европа броят на пристигащите имигранти е нараснал 11 пъти, обърна внимание пред депутатите на ПАСЕ президентът.

В същото време Росен Плевнелиев призова към зачитане на ценностите на свободното движение.

"Как можеш да спреш мобилността на младите хора и да им кажеш не им е позволено да пътуват и трябва да останат, където са", попита президентът и призова да се запази хуманитарния подход към човешката мобилност.

Трябва да знаем ограниченията си, като спазваме най-добрите възможни начини за защита, заключи Плевнелиев.
Снимка: Росен Плевнелиев по време на обръщението си на зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург
[Conceil de l'Europe]
 
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/01/26/2692944_pred_vratite_na_evropa_chakat_milioni_zaiavi_rosen/