КАЛЕЙДОСКОП

Българска оперна прима, която живее в Швейцария, пристигна за концерт в България

27 януари 2016

 

“България има прекрасни гласове, музиканти и композитори. Нека се прекланяме пред тях, а не пред чуждите. Нека уважаваме българските творци”, казва мецосопраното Веселина Кацарова
 
“България има прекрасни гласове, музиканти и композитори. Нека се прекланяме пред тях, а не пред чуждите. Нека уважаваме българските творци”, заяви пред журналисти една от най-известните българки в съвременния оперен свят, мецосопраното Веселина Кацарова.
 
Камерзингерин на Виенската и Баварската опера, днес тя живее в Швейцария. Пристигна в София за концерт в зала “България” на 14 януари под диригентството на Павел Балев, а след това ще посети близките си в Стара Загора.
 
Концертът - част от цикъла “Сила и дух” на Софийската филхармония, е замислен отдавна. В биографията си Веселина Кацарова има повече от 70 оперни роли, затова маестро Балев е подбрал най-ярките от тях. По думите му на сцената ще има не просто изпълнения на арии, а и цели сцени от опери с участието на филхармониците, органиста Велин Илиев и филхармоничния хор “Светослав Обретенов”. В програмата са включени откъси от творби на Бизе, Росини, Сен-Санс, Верди, Чайковски, Римски Корсаков, Леонкавало, Мусоргски и др.
 
Кацарова напуска България през 1989-а след покана да работи с Херберт фон Караян. Днес тя оценява невероятния си професионален шанс, но определя като своя “човешка трагедия” живота си извън родината. А за най-голяма лична грешка признава факта, че се е вслушала в съвета да промени “ц”-то в името си със “с”. “Днес, вече на 50 г., съм убедена, че човек трябва да избира съветите, които да следва”, твърди мецосопраното.
 
Специално за юбилея Веселина Кацарова, Павел Балев и филхармониците на Баден-Баден, Германия, записват албум с труден руски репертоар. Дискът е номиниран за престижните International Classical Music Awards 2016, които ще бъдат обявени през април.
 
“Днес сме свидетели на индиректна война в света - коментира политическата ситуация оперната певица. - На знам как най-правилно да обясня случващото се на моя 17-годишен син. В същото време знам, че светът на музиката е най-мирният, най-чувственият. Тя ме е спасявала винаги. Музиката е терапия, способна е да те накара да вървиш напред. Но… страхувам се от неизвестното бъдеще. Защото Европа и светът са тъжно място днес.”
Виолета Цветкова
 
Веселина Кацарова в компанията на диригента Павел Балев и директора на Софийската филхармония Виктор Стоянов (вдясно). Снимка: Андрей Михайлов
 
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5228770