КАЛЕЙДОСКОП

Коледни спектакли за българчетата в Сърбия

21 януари 2016

 

 
На 11 и 13 януари т.г. в Босилеград и Димитровград се проведоха Коледни тържества. Повече от едно десетилетие Държавната агенция за българите в чужбина в сътрудничество с Куклен театър „Илкова” при Театрална агенция България - София организира тези празници за децата от първи клас и предучилищната възрастова група от детските градини в Димитровград (Цариброд) и Босилеград, Сърбия.
 
Кукленият театър „Илкова” предлага интересни спектакли. Дядо Коледа поздравява децата и им раздава подаръци. Тази година бе представена пиесата „Един вълшебен ден”, автор Михайл Супонин, режисьор Катя Илкова.
 
Чрез тази приказка и от патилата на животните в гората децата разбират че:
1. Околната среда, природата не бива да се замърсява, боклуците трябва да се почистват;
2. Животните са различни, здрави и болни, но различието може и трябва да бъде повод за подкрепа и състрадание, а не за подигравки;
3. Има и „един вълшебен ден”, когато проблемите имат край. Посланието е, че, ако и през останалите дни в годината се постъпва правилно, с доброта, няма да се стига до беди и страдания!
 
На 11 и 13 януари т. г. малките българчета в Босилеград и Цариброд посрещнаха скъпите гости. С интерес те гледаха и участваха в спектакъла „Един вълшебен ден”.
 
Със своето изкуство и интерактивното представление, актьорите Наталия Лечева и Георги Георгиев завладяха погледа и мисълта на малчуганите. Превърнаха ги в непосредствени участници в спектакъла.
 
Както винаги и Дядо Коледа бе посрещнат с овации. Децата се тълпяха около него, отговаряха на въпросите му, охотно се съгласяваха да декламират или да пеят.
           
            Йордан Колев, ДАБЧ