КАЛЕЙДОСКОП

От Молдова. Посещение в Стояновка

16 декември 2015

 

На 02.12 извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Молдова г-н Петър Вълов и съветникът по въпросите на образованието, културата и печата г-н Валери Николов бяха на работно посещение в гимназия „Иван Вазов” в с. Стояновка, Кантемирски район, което е почти изцяло е населено с етнически българи.
 
В рамките на посещението българският посланик се срещна и разговаря с директора Мария Крестинкова и преподавателския състав на гимназията. Запозна се с условията в учебното заведение и проблемите, които стоят пред учители и ученици. Директорът на гимназията разказаза постигнатите успехи от учениците и за усилията, които училищното ръководство полага за модернизиране инфраструктурата, на материалната и учебна база.
 
Посланикът беше запознат с реализираните в тази връзка проекти, в т.ч. изцяло обновен спортен салон и осъществявания в момента капитален ремонт на гимназията, който се се спонсорира от бизнесмена Петър Торлаков, бивш ученик на училището, а понастоящем собственик и директор на фирма DREVODA, INTERNATIONAL EOOD.
 
Българският посланик даде висока оценка на усилията на педагогическия състав на гимназия „Иван Вазов” в с. Стояновка и потвърди ангажимента на България и българското посолство да продължат да подпомагат изучаването на българския език, история и култура в училищата на българската общност. Беше поет ангажимент за осигуряване на компютър за нуждите на обучението по музика, което се преподава от от командирования български учител Бояна Пенчева.
 
По повод на посещението посланик Вълов предаде пет портрета на български национални герои, които представляват дарение от българския гражданин Стоян Шуплев и предостави учебна литература и 30 бр. спортни фанелки и шапки с рекламното лого на България за нуждите на гимназията.
 
Информацията е изпратена от посолството на Република България в Кишинеу, Молдова