КАЛЕЙДОСКОП

Изложба на художничката Стелла Сиди в Буенос Айрес

16 декември 2015

 

На 2 декември т.г. се състоя официалното откриване на изложбата на художничката Стелла Сиди „Обиколка на света за 270 дни – от България до Аржентина“ под патронажа на Посолство - Буенос Айрес и Аржентинско-българската фондация. Изложбата е поместена в един от салоните на престижния Културeн център – Реколета в Буенос Айрес и ще бъде на разположение на посетителите до 14 февруари 2016 г.
В своето обръщение господин Михайлов от Посолството сподели, че изложбата е интересна като техники, но и важна като послание, защото отразява силата на човека да запази надеждата и оптимизма си дори и в най-трудните моменти на своя живот, както се случва със семейството на г-жа Стелла Сиди по време на Втората световна война.
Изложбата „Обиколка на света за 270 дни – от България до Аржентина“ има автобиографичен характер. С помощта на смесени техники художничката разкрива бягството на семейството й от България пред нацистка заплаха и установяването му в Аржентина.
270 дни – това са деветте месеца на пътуването с кораб, на което малката Стелла поема със своите родители, за да разкаже за него днес с платната си. На тях зрителят вижда промените, през които Стелла Сиди преминава, пораствайки в новата реалност, но и същевременно с това запазвайки спомена за България.
Стоян Михайлов, втори секретар, посолство на България в Буенос Айрес
Сн.Буенос Айрес, архив