КАЛЕЙДОСКОП

Одеският български драматичен театър с постановка в София

08 декември 2015

 

По покана на Държавната агенция за българите в чужбина в България гостува Одеският български драматичен театър, за да изнесе в София постановката „Бай Ганьо”, реализирана по мотиви от разказите на големия български писател Алеко Константинов. Театърът е създаден към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”.
В постановките участват бесарабски българи и техни приятели, които живеят в Одеса. Художествен ръководител на театъра е Станислав Садаклиев от Болград.
На 26 ноември над 230 души изпълниха до краен предел залата на читалище „Славянска беседа”, за да съпреживеят най-новата постановка на театъра. В залата присъстваше и посланикът на Украйна Н.Пр.Микола Балтажи.
Преди представлението младите хора получиха поздравления от председателя на ДАБЧ Борис Вангелов, Юрий Граматик, председател на организацията „Конгрес на българите в Украйна” и Мария Стоянова, председател на дружество „Родолюбец”.
По време на гостуването си в столицата младите сънародници бяха приети и на среща с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов(25 ноември). На нея те споделиха впечатленията си от София.
„Сред нашите зрители има и много други одесити, които се интересуват от българската култура”, казват от театъра в Одеса.
През 2013 година Театърът започна с „Рейс” на големия български драматург Станислав Стратиев. Всяка година репертуарът на театъра се попълва с нови спектакли.