АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Конференция в София Тех Парк „Време за данни”

07 декември 2015

 

На 3 декември в София се състоя конфенренция на тема: „Време за данни: британският опит и българските перспективи”. В нея участваха представители на институции и неправителствени организации. Събитието се реализира на територията на „София Тех Парк”.
Проявата се организира под патронажа на заместник-министър председателя по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи и посолството на Великобритания в Република България. Конференцията бе открита от г-жа Румяна Бъчварова, зам.-министър председател и г-жа Емма Хопкинс, посланик на Великобритания в София.
Презентации по темата предложиха представители на екипи във Великобритания и България, които работят активно по темата, г-н Антонио Акуня и г-н Антон Гурунов. Великобритания е лидер в приложението на концепцията и търсения ефект за икономика, политика и общество. В България от една година по темата работи екип. Постигнати са престижни резултати, които нареждат страната в топ 10 на разработващите темата в ЕС. Създаден е портал. Г-н Акуня обяви ефектно: „отворените данни са валута на прозрачността”. Въпроси от залата изясняваха ползите и ефекта от концепцията за университетите или науката.
Гражданите имат възможност да ползват данни, за да правят проучвания, анализи, развиват идеи. Не е изненада, че институциите не винаги обаче са склонни да отварят своите данни за тях.
На форума бяха предложени и различни гледни точки: от категорично приемане и използване на концепцията за отворените данни, което горещо подкрепят неправителствени организации и до по консервативно мнение: откритост – да, но как и кога? В сложното време на предизвикателства за държавите и обществата, на заплахи пред сигурността и реализирани терористични акции, очевидно има и са възможни различни и нееднозначни интерпретации, дебат и представяне на гледни точки.
Предизвикателствата за формулиране на дебат обаче не следва да изоставят общата визия за полезно, модерно, насочено към прякото участие на гражданите във взимането на решения. Гражданското общество получава с База данни и възможност за прозрачност, контрол, мониторинг върху действия по проектите на граждански сдружения, стана ясно от изказвания.
Трудно се отчита ефективност на база данните чрез количествени индикатори. По-скоро можем да се съгласим с констатацията за база данните, че въпросът не е дали ще се използват, а кога и как?
От Откритите Бази данни произтичат и икономически ползи, прозвуча в разискванията. Сред тях са повишаването ефективността в правенето на бизнес, намаляване на разходи, стимулиране на нови градски практики, избор на евтини, но ефикасни лекарства и т.н.
Представители на няколко неправителствени сдружения разказаха кратко за свои платформи.
„Какво по-естествено от това да се върви в посока от криене на проблеми към търсене на решения”. Естествено, такива мисли прозвучават от представители на гражданския сектор. Сложните моменти идват с управлението на база данните, от това институциите да могат да предложат и произвеждат съотносими и използваеми База данни.
В панелите гледна точка по темата изложиха представители на министерството на транспорта, НСИ и Института за публична администрация.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност"