КАЛЕЙДОСКОП

Млади бълтгари от Одеса, Иличовск, Измаил, Болград заедно на събор

27 ноември 2015

 

Незабравими мигове !
 
Запей със силния глас, Иличовск,
 нека да чуй София и Варна!
 Запей Болград, запей Измаил,
Одеса ще завий хоро!
 
«Събор -2015» - привлече деца от различни градове. Те пристигнаха с очакване за нови запознанства, нови впечатления и море от удоволствие!
 
За българчетата от българския културно просветен център «Аз Буки Веди» към Конгреса на българите в Украйна есента е прекрасна и дългоочаквана, не само поради невъообразимата си красота, но и благодарение на организираните срещи - Събори за учениците от всички   български културно-просветни центрове «Аз Буки Веди». Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» за пореден път организира IV Събор на българските културно-просветни центрове «Аз Буки Веди» от градовете Одеса, Иличовск, Измаил, Болград. Тази година празненството премина на 7 ноември в морското градче Иличовск. В рамките на Събора всяко българско неделно училище представи своята визитната картичка. Мероприятието цели обединение на учениците и учителите за общо празненство, обмяна на опит, установяване на по-тесни контакти между участниците му, осъществяване на екскурзии по българските забележителности. Актовата зала на Иличовското общообразователно училище № 4 беше запълнена с радостни, усмихнати деца, желаещи да научат повече за своята прародина, да подобрят знанията си на български език, да се запознаят с народни традиции и култура. Водещите представиха почетните гости на дългоочакваната среща и отборите на участниците. С приветствени думи към гостите и участниците се обърнаха Президентът на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» - Юрий Граматик и директорката на Иличовското общообразователно училище №4- Майя Солдатко.
На сцената беше възпроизведен исторически момент от живота на едно патриархално българско семейство, събрало синове и дъщери на трапеза. Идеята за представянето на голямото българско семейство имаше за цел да напомни за стария завет на хан Кубрат, че силата е в единението. А Съборът - е една дългоочаквана среща на семейството на четири български културно-просветни центрове
 «Аз Буки Веди».
Посрещането продължи с песента «Хоро», след която иличовската сцена започна да се пълни с ученици на различна възраст, които сменяха един друг, представиха стиховете на Александър Пушкин в български превод, пяха народни песни. Умилително и носталгично беше представянето на откъса от романа на Иван Вазов «Под игото» – «Радини вълнения». Зрителите се пренесоха в онова тежко време на символичната машина на времето, а после пак се озоваха в 21 век, в българското училището «Аз Буки Веди», където свободно учат за историческите си герои.
            Участниците от град Болград рецитираха великолепното стихотворение за Васил Левски. Песните, танците, представянето на апостолите на революцията възвърна зрителите към атмосферата на българската история, запали сърцата им и приповдигна духа.
            Одеското българско неделно училище «Аз Буки Веди» насочи всички към южната част на Бесарабия - Буджак, там, където масово са се преселили българите преди два века. Акапелното изпълнение на песента «Буджак» не остави равнодушен никого от присътстващиете, а финалния флашмоб и песента «Откъснатите цветя на България», изпълнена от детските чисти гласове, проникна дълбоко в сърцата на всеки от присъстващите. С открити сърца и весели усмивки завършиха коцертната програма децата от Измаилското българско училище. Тяхното представяне не преминава без хумористични скечове и весели песни.
За четири години младите българчета успяха да се озоват до Пантеона на Иван Никитич Инзов в град Болград, да запалят свещи в Спасо-Преображенския събор. Те посетиха и прочутата Измаилска Диорама и Иличовския порт, откъдето едно време се виждаше границата на някогашната Велика България. В Одеса учениците положиха цветя до паметника на Христо Ботев и научиха за български будители, живели в Морската Перла на Украйна.
Тази година веднага след концертната програма за участниците беше подготвена екскурзия по забележителните места на град Иличовск. Това бяха: площад «Стребко», Иличовски порт, Дворец на културата, изложба на «Чудо- Птица», Музей на порцелана, Паметник на войниците от Втората световна война и паметник на Св. Кирил и Методий в двора на Иличовското училището № 4.
            Учениците на българския културно-просветен център «Аз Буки Веди» към Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» са щастливи деца, но още по-щастливи са родителите им, без чиято помощ не преминава нито едно събитие. С особена благодарност искаме да отбележим съвместната работа на учители, родители и ученици. Малчуганите с огромно желание, отворени сърца и весели усмивки идват на училище. Изразяваме специална благодорност на семействата Явдощук (Роман и Галина), Водник (Сергей и Наталия), нашите випускници - Дария Николаева, Артем Явдощук, Димитър Албул, които осъществиха невероятна екскурзия по бележитите места на гр. Иличовск
«Събор -2015» - привлече деца от различни градове. Те пристигнаха с очакване за нови запознанства, нови впечатления и море от удоволствие!
 До нови срещи на «Събор - 2016»!
 Всеукраинска обществена организация «Конгрес на българите в Украйна»
UKRAINE.UKRAINE_2015-SUBOR-AZ-BUKI—10-