КАЛЕЙДОСКОП

„Месец на имигранта” в Аржентина

25 ноември 2015

 

Имигрантите представят фолклор и традиционна кухня. Организират се конкурси и спортни прояви…
Всяка година в Аржентина месец септември се обявява за Месец на имигранта. Представя се фолклор, организират се щандове с традиционни храни. Провеждат се разнообразни спортни състезания: маратон, футбол, волейбол. Събитията започват през септември, продължават през октомври и ноември.
Празниците са добра възможност имигрантите да представят своя национален фолклор и традиции. На българските щандове като правило присъстват баница, баклава, щрудел, кебапчета и чеверме.
По време на събитията, свързани с Месеца на имигранта, се отделя внимание и на различни спортни прояви. В Комодоро Ривадавия тази година Федерацията на чуждестранните дружества организира традиционния маратон. В категорията 10 километра за ветерани първо място за втори пореден път зае Ценка Генова – председател на дружество „Кирил и Методий”.
В Берисо също бе проведен маратон, който завърши пред Паметника на имигранта в градския център. Участниците в маратона след приключването му си направиха обща снимка с „цариците на красотата” на двадесетте дружества.
Важен момент по време на Месеца на имигранта са конкурсите за „Царица на имигрантите”. Това не са традиционните конкурси за красота. В тези конкурси се оценява преди всичко коя от участничките най-добре представя своята нация.
Кандидатките в тези своеобразни конкурси за красота, провеждани в Аржентина, излизат на сцената първо с вечерни рокли, а после и с народни носии. Кандидатките за приз танцуват и разказват истории, свързани с пристигането на семейството им в Аржентина.
През октомври два конкурса за излъчване на „царица на имигрантите” се състояха в град Берисо – провинциална столица на имигранта на провинция Буенос Айрес и в град Саенс Пеня – провинция Чако.

 

По информация, предоставена от организациите на българите в Комодоро Ривадавия и Берисо, Република Аржентина и изпратена от българското посолство в Буенос Айрес