КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал в Лвов, Украйна

24 ноември 2015

 

На 17 и 18 октомври в Лвов се състоя Фестивал на бесарабската култура. Тази култура включва културите на всички населяващи този регион етнически групи и народности.
В рамките на културната мисия в Галиция за участие в събиитето пристигна голяма делегация от Одеса. В проявата участваха Михаил Саакашвили, председател на Одеската областна държавна администрация, Олег Синютка, председател на Лвовската областна държавна администрация.
Михаил Саакашвили обърна внимание, че „това не е просто един културен празник, а особен мост между нашите региони…”
Саакашвили отбеляза, че „етническото и многонационалното многообразие е гарант за единна и неделима Украйна”. Във фестивала се включиха танцови и певчески състави на различни народности от Одеска област.
В проявата  взеха участие Красимир Манчев, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна и Виктор Нотевский, почетен консул на България в Лвов. Посланик Красимир Манчев изтъкна, че „българите се ползват с голямо уважение и авторитет както в Лвов, така и в други области на Западна Украйна и в цялата държава”.
Инициативата за провеждането на това културно събитие е на собственика на ТМ „Колонист” Иван Плачков. В рамките на проявата се състоя среща на българския посланик с представители на културни, научни и бизнес-среди в Лвов.
В информация, публикувана във в.”Роден край”, Одеса
Снимка: Лвов